17 yaşında bale ayakkabılarını astı ve bugün dansın B tarafını gösterdiği bir oyunu yönetiyor

celikci

New member
Flor yere oturuyor ve Çok doğal, tercümanlarla diyaloğa başlar. Onlara talimatlar verir, bazı değişiklikler konusunda onlara danışır, nasıl hissettiklerini sorar…

Ertesi günkü performanstan önceki son provayı, sonucun mükemmel olacağından emin olarak yönetiyor.

Flor, Florencia Werchowsky, yazar, sahne yönetmeni ve gazetecidir. Olarak oluştu klasik balerin Instituto Superior de Arte del Colón'da okuduktan sonra başka bir tutkuya yöneldi: yazmaya.

Bu yılın şubat ayında prömiyeri yapıldı dünyanın sonu yazısıEstudio Los Vidrios'ta (Donado 2348, CABA) yazıp yönettiği bir çalışma. Orada dansın perde arkasını, hazırlığını, çabasını ve her dansçının dansın %100 işgal ettiği zihnini açığa çıkarıyor.

Bu sahnelemede bir grup bale ve çağdaş dans dansçısı ile bir lirik şarkıcı bir odada buluşuyor. Onlar Luciana Barrirero, David Gómez, Aldana Jiménez, Valentín Fernández, Julieta Zabalza ve Iván García. Hayatlarının çoğunu prova yaparak geçiren sanatçıların başına gelenlerin bir temsili. Bir meslekten öte bir yaşam tarzıdır.

-Perdeyi kapatan bir dansçının hayatı gerçekte nasıldır?

-Dans eğitimi, büyük talepler içeren, yüksek performanslı bir eğitimdir. Balenin amansız bir özelliği vardır, her şey tek şekilde yapılır. Bu nedenle, vücudunuzun bu tekniğe hakim olması ve çizgileri ve hareketleri oluşturabilmesi için, her gün ve günün birçok saati sürekli olarak antrenman yapmalısınız. Önce beden eğitilir, ardından profesyonel seviyeye ulaşıldığında günler eserlerin hazırlanmasıyla geçer.

-Yani antrenmanları asla bırakmazsınız.

-Hayır asla. Dans etme eyleminin doğasında vardır. Bu çalışmanın çıkış noktalarından biri (tek değil) erkek ve kadın dansçıların prova odasında geçirdikleri zaman miktarıdır. Çünkü senaryo sınırlı bir süreye sahiptir ve eğitime harcanan onca saatin doruk noktası veya gerçekleştirilmesidir. Diyelim ki çok küçük bir kısmı, gösterilen bu ama o ipucunun altında kocaman bir eğitim, emek, azim, öğrenme buzdağı var. Bu, o sahne anında ifade edilen bir sabitliğe sahiptir ve bu, arkasındaki her şeyin çok küçük bir yüzdesidir. Balenin ay gibi iki yüzü var, biri çok görünür, diğeri ise tamamen görünmez, çünkü biz arkadaki görünmesin diye çalışıyoruz.

-Dansçı olmanın en karmaşık yanı nedir?

-Ayak parmaklarınızın üzerinde durmak acı verici olduğu kadar zordur. Ayakların bu hareketleri yapmayı öğrenmesi ve tüm bu küçük kasları güçlendirmesi çok fazla zaman ve çaba gerektirir ancak bu hiçbir zaman sahnede görülmez çünkü dansçılar dans ederken acı göstermezler. Bale söz konusu olduğunda, onların bir konusu, anlatacak bir hikayesi vardır ve tüm bunları ayakta tutan şey ayaklarının dibinde olup bitenlerdir. Hafif ve kolay görünmeli. İnsanüstü yeteneklerle zıplıyorlar, uçan varlıklara benziyorlar ve bu çok zor. Bir izleyici olarak bunu öğrenemezsiniz, bu yüzden diğer tarafı göstermek çok zengin.

-Diyet zorlu mu?

-Artık daha fazla bilgi olduğunu ve her bireyin kendi bedeni için neyin en iyi olduğunu anlayabilmesinin mümkün olduğunu düşünüyorum. Bazıları karbonhidrat diyeti uygulayacak, bazıları tüketmeyecek, bazıları meyve yiyecek, bazıları ise Coca Cola içecek. Bence bu çok kişisel.

Florencia Werchowsky, 17 yaşında danstan emekli oldu. Fotoğraf: Ariel Grinberg.

-Bir dansçı kaç yaşında emekli olur?

-Geçmişte aşağı yukarı 40 yaşında emekli oluyorlardı ama bugün bu süre uzadı. Sanırım bu, teknikler hakkında çok daha fazla veri olduğu ve disiplinin gereklerine hazır, sağlıklı bir bedeni nasıl koruyacağımızı bildiğimiz gerçeğine yanıt veriyor. Bence bu herkesin ömrünün daha uzun olmasını sağlıyor çünkü daha az inciniyorlar ve ayrıca yaralanmalar o kadar ciddi değil. Öte yandan pek çok erkek ve kadın dansçının tamamlayıcı egzersizler yaptığını da biliyorum: Spor salonuna gidiyorlar, pilates yapıyorlar, jirotonik yapıyorlar. Genel olarak vücut farklı bir şekilde, çok daha bilinçli ve planlı bir şekilde çalıştırılır. Ne kadar süre dans edebilirsin? Bu her kişinin isteğine bağlıdır, çünkü sizi emekli olmaya zorlayan sadece bedeniniz değildir, bazen artık 9 yaşınızdan beri yaptığınız aynı dersi yapmak için her gün kalkmak istemezsiniz.

-17 yaşındayken dans etmeyi bıraktın.

-Bunun sebeplerinden biri yazmak istememdi. Bir diğeri ise bedenimin acı çekmesi ve irademin balenin ima ettiği çabaya uygun olmamasıydı. Çok keyif aldım ama fiziksel acıya dayanacak kadar keyif alamadım. Ayrıca çok fazla talep vardı, rutindi, her gün bir binaya gitmenin beni felç eden bir tarafı vardı. Bana göre olmadığını hissettim. Gerçekten tutkulu olduğum şey müzik dinlemek veya gözlem yapmaktı. Ben sahnedeyken bile, sahnede dansçıları izlediğimde pek çok coşku anını hatırlıyorum! Gösteriden gerçekten keyif aldım ama vücudumu gösteriye sokmadım.

-Dansı bırakıp kendimi yazmaya adadığımda yazmanın da bedenle olduğunu ve aynı zamanda acı verdiğini keşfettim. Omuzlar, bel, baş, gözler, bilekler, parmaklar ağrıyor… ve aynı zamanda eğitim, disiplin ve her gün bir yere gitmeyi gerektiriyor, hatta evinizdeki masa bile. Kaçamadım.

Florencia gençliğinde spor ayakkabılarını astı ama müzikten etkilenerek baleyi izlemeye gitmeyi asla bırakmadı. Her zaman öyleydi o evrenle temas halindeçünkü onu büyüleyici bulmaktan asla vazgeçmedi. Ve gittiği yolun onu buraya getirdiğini biliyor. Dans etmeden dans üzerine yazamazdım, yazmadan da dansın mahremiyetine dair çalışmalar yapamazdım.

-Dans etmenin yazmayla nasıl bir ilişkisi var?

-Bale trenlerinin iradeyi güçlendirdiğine inanıyorum, hayal kırıklıklarının üstesinden gelmenize yardımcı oluyor, çünkü en normal şey, başlangıçta işlerin yolunda gitmemesi ve çok çalışmanız gerektiğidir. Aynı şey yazarken de oluyor, o süreçte bir zorluk var. Yazmanın bir makinenin başında oturup bütün geceyi doğal olarak akacak şekilde sayfalarca yazarak geçirmek olduğuna dair romantik bir fikrim vardı. Hiçbir şey bu gerçeklikten daha uzak olamaz. Zaman geçtikçe anladım ki, nasıl dans etmeyi dans ederek öğreniyorsan, yazmayı da yazarak öğreniyorsun. Daha fazlası yok. Bunu anlamak hayal kırıklığıyla baş etmeme yardımcı oldu.

-Oyuna dönecek olursak, bu fikir için neden bu oyuncu kadrosunu seçtiniz?

-Çünkü hepsi hayran olduğum sanatçılar. Güçlü klasik eğitime sahip sanatçılara ihtiyacı vardı; Hepsi Teatro Colón'da eğitim gördü, şu anda Colón'da dansçı olan iki kişi var (David ve Luciana), Arjantin La Plata balesine ait iki kişi daha var (Valentín ve Aldana), Iván lirik bir şarkıcı ( ayrıca Teatro Colón'da) ve bir de çağdaş dans ve caz dansı yapan Julieta var. İşin mahremiyetini ve iklimini anlatmak için herkesin benzer deneyimler yaşamasına ve aynı dile sahip olmasına ihtiyacım vardı. Aynı zamanda onların boşluğa atlayabilecek bir meraka ve zekaya sahip olmalarına da ihtiyacım vardı, çünkü bu çalışmada çıplaklar, o büyük sahnelerde onları koruyan hiçbir şeye sahip değiller.

-Halk çok yakın.

-Çocukların o çıplaklığa boyun eğecek istek ve cesarete ve buna yoğunluk verecek zekaya sahip olmalarını istedim, çünkü seyirci alışılmadık derecede yakın: onları gördüğünüzde, isterseniz dokunabilirsiniz, koklayabilirsiniz. Prova ortamını dramaturjik bir şekilde çalışmak ve dans işinin mahremiyetini daha da yakınlaştırmak istedim.

Ayrıca bakınız

Patricia Highsmith: Suçlulara sempati

Patricia Highsmith: Suçlulara sempati

Ayrıca bakınız

Bir gazeteci hamileliğini Google'dan nasıl gizledi?

Bir gazeteci hamileliğini Google'dan nasıl gizledi?