acısını hatıra tohumlarına dönüştüren anne

celikci

New member
17 Temmuz 1994'te Brezilya ve İtalya, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Dünya Kupası finalini oynadı. Andrea Guterman ve partnerinin yanı sıra annesi Sofia Kaplinsky Guterman ve babası da maçı Villa Crespo'daki aile dairesinde izledi.

28 yaşındaydı, anaokulu öğretmeniydi ve boş zamanlarında doğum günlerini kutlamaya adanmıştı. Altı yıl boyunca bir devlet kreşinde, bahçede çalışmış. su damlalarıTa ki Obras Sanitarias şirketi özelleştirilip Aguas Arjantins haline gelene kadar.

Orada bütün öğretmenleri değiştirdiler ve o da ayrılmak zorunda kaldı. Bu arada yarı zamanlı bir iş buldu ama arayışı hiç durmadı çünkü tam zamanlı bir şey bulmak istiyordum.

Evleniyordu ve daha fazla gelire ihtiyacı vardı. O öğleden sonra, Brezilya dördüncü Dünya Kupası'nı kaldırırken Andrea annesine üç ay boyunca bunu söyledi. Rüyasında birisinin onu öldürmeye geldiğini ve çevresinde kanlı taşlar olduğunu gördü.. Yüzlerini göremediği için katillerin kim olduğunu bilmiyordu ama rüya giderek daha sık tekrarlanıyordu.

Sofya Guterman.

Sofia ona baktı, bazı ayrıntılar sordu ve Ona bu kadar çok korku filmi izlemeyi bırakmasını tavsiye etti.. Herşey onun bilinçaltının ürünüydü. Ayrıca Arjantin İsrailli Karşılıklı Derneği'ne (AMIA) başvurarak iş bankasına kaydolmayı düşünmesini de söyledi.

Andrea ilk başta bu seçeneğe pek ikna olmadı ama annesine, kendisine eşlik ederse gideceğini söyledi. Kendisi de bir öğretmen olan Sofia, şöyle yanıt verdi: bir sürü ödev Öğrencilerini düzeltmek için yapılan konuşma şuydu: Tucumán ve Callao caddelerinde gördüğü bahçeden döndüğünde yanından geçmek isterse AMIA'ya doğru yola çıkacak ve özgeçmişini orada bırakacaktı.

Bu … idi Sofia'nın kızı Andrea ile yaptığı son konuşma. 17 Temmuz 1994 günü öğleden sonra saat yedi buçuktaydı; Pazar günü derin bir melankoli kararması yaşanıyordu.

Sofía Kaplinsky Guterman, “O gittikten sonra o gece uyuyamadım, kabuslar gördüm, uyuyakaldım” diyor CanlıVilla Crespo'daki dairesinin oturma odasında oturuyor, etrafı Andrea'nın portreleri ve kızı için yazdığı kitaplarla çevrili.

Sofia Guterman konuşmalarından birinde.  Fotoğraf: Emmanuel Fernandez.
Sofia Guterman konuşmalarından birinde. Fotoğraf: Emmanuel Fernandez.

“Ani bir felaketle karşılaştığımızda, her zaman olayın gerçekleştiği koşulların ne kadar önemsiz olduğuna bakarız. düşünülemez olan gerçekleştiuçağın düştüğü berrak mavi gökyüzünde, arabanın omuzda yanmasıyla sonuçlanan rutin işlerde, çıngıraklı yılanın sarmaşıktan saldırdığında her zamanki gibi çocukların oynadığı salıncaklarda “, diye yazıyor Joan Didion kitabında Büyülü düşünme yılı30 Aralık 2003'te akşam yemeğine hazırlanırken kocası John Gregory Dunne'ın ani ölümünü anlatıyor.

Sofia da Amerikalı yazarla aynı şeyi söyleyebilir. Ertesi gün, yani 18 Temmuz 1984'te Sofia erken kalktı ve kızının evini aradıancak telesekreter açılana kadar telefon birkaç kez çaldı. “Dışarı çıkmasın diye aradım. Hiçbir şey hissetmedim ama bir şey onu aramamı sağladı” diye açıklıyor.

AMIA binasında insanların kahve içtiği, işe gittiği ve evrak işlerini yaptığı o rutin Pazartesi sabahı bombalı araç patladı 85 kişinin ölümüne, 300 kişinin yaralanmasına neden oldu.

O sabah Andrea, Tucumán ve Callao'nun bahçesinden geçtikten sonra AMIA iş bulma bürosuna gitti. O sabah herkes hayalleri enkaz altında kaldı bir patlamanın.

“İşleri hazırlamak için burada kaldım. Çoğu kişi kristallerin titreştiğini hissetti ama ben hiçbir şey hissetmedim. Her zaman yaşadığım şey göğsümde korkunç bir ağrıydı. Olanlar olduğunda Tucumán ve Callao'daki bahçeye kaydolmak için gittiğini ve geri döndüğünde AMIA'ya uğradığını öğrendik” diyor Sofia kırık sesO saldırıda tek kızını kaybeden ve 30 yıldır adalet için mücadele eden bir kadın.

Sofia'nın hayatındaki renkler soldu ve o ve kocası birbirlerine “doğum günün kutlu olsun” demeyi bıraktılar. O tarihlerde sadece sarılırlar.

“Eşim ilk andan bugüne kadar, Tanrıya ve hayata çok kızgındır.. Kendince acı çekiyor diyor ki: İki ay sonra beni bir aile toplantısına davet ettiler. Yalnız geldim. Kendimi yabancıların arasında hissettim ve oradan ayrıldım. Sokakta yürürken bu duruma nasıl katkıda bulunabileceğimi görmeye başladım. Bir okulun önünden geçerken içeri girdim, müdürle konuştum, ona başıma gelenleri anlattım ve Ona çocuklarla konuşmak istediğimi söyledim., ancak yalnızca daha yüksek notlarla. “Küçüklere hayatın ne kadar ani olabileceği ve diğer insanların kötülükleri hakkında konuşmayacaktım.”

Ve ekliyor: “Konuştum, çocuklar beni çok dinlediler, bana sarıldılar ve ben de okullar arasında bir konuşma yolculuğuna başladım. 25 yılı aşkın süredir bu işi yapıyorum. En uzak yerlere gittim. Önemli ilçelerin olduğu yerlere gittim ama elektriğin bile olmadığı depolarda da yaptım. “Hafıza tohumları ekiyordum.”

-Bu görüşmelerin en büyük amacı neydi?

-85 sayısını insanileştirin çünkü bu çok soğuk bir şeydi. Her insanın hayatının küçük ayrıntılarını ve gelecekte ne olmak istediklerini araştırdım. Her konuşmasında tüm mağdurları hikayeleriyle tanıştırdı ve sonunda 85 rakamı ortaya çıktı. Küçüklerin isimlerini, yüzlerini, yarım kalan hayallerini bilsinler, empati kursunlar istedim. Yahudilerin sevilmediği evlerde büyüyen gençlerde de bazı detayları düzelttim ve teröristlerin kimlik istemediklerini anlattım. Öldürmek için öldürmeleri gerektiğini ve bu talihsizliğin hem Katolikleri hem de Yahudileri etkilediğini.

-Bir görev duygusu vardı…

-Özellikle daha fazla yetişkin insana konuşma yaptığımda yaşadığım bir diğer zorluk da çoğunun inanç ve milliyet arasında ayrım yapmamasıydı. Yahudiyse Arjantinli değildi. Amacım aynı durumun Arjantinlilerin de başına geldiği konusunda farkındalık yaratmaktı. Bana ilgi göstermeyen, şefkat göstermeyen tek bir oğlum bile olmadı.

-Gelecek nesiller için pedagojidir…

-Hafıza tüm bu yıllar boyunca bize bir adalet aracı olarak hizmet etti. Bunu sürdürmek zor ama burada farklı bir şeyler oluyor. Halihazırda büyükanne ve büyükbabaları, akrabaları için adalet için çalışan yeni nesiller var. Onlar devam edecek adamlar. Her yıl 17 Temmuz'da gençler gösteriye çıkıyor. Onlar gidiyor Hatıraların ölmemesi için yazımızı takip edin.

Sofia bu amaca yalnızca konuşmalar yoluyla katkıda bulunmakla kalmadı, aynı zamanda beş kitap da yazdı (Bombanın ötesinde, Kalpten gökyüzüne, Büyük yalan, Her baharda yaşama sevinci yeniden doğar Ve camın arkasında), hepsini kızına adadı.

Yazılı olarak buldu şiire dökülen bir tür katarsis. Yayınlama fikri, Andrea ile yaptığım bir uygulama sayesinde gelişti: Bir şeye üzüldüklerinde, bir şeyleri yüz yüze söylemek yerine birbirlerine yazılı kağıtlar gönderdiler.

Andrea'nın ölümünden sonra Sofia, alıcısı kendisi olmasına rağmen bunu yapmaya devam etti. Bir psikolog ona tüm bu yazılardan oluşan bir kitap yapmasını önerdi.

“AMIA'ya gittim, Benim için bir kitabı düzenleyip düzenleyemeyeceklerini sordum, beni yardım için bir yazarın evine gönderdiler ve o bana şunları söyledi: Dilbilgisi mükemmel ve duyguları düzeltemiyorum. Kitap çıkıyor” diyor Sofia, ilk şiir derlemesinde sona eren deneyim hakkında: Bombanın ötesinde.

“Hemen tükendi. Şiir Kızımı öldürdüler “Magdalena Ruiz Guiñazú'nun eline geçti ve bunu Mitre radyosunda okudu.”

Psikologlar ve psikiyatristler onun dayanıklılık durumunu değerlendirdiler ve her şeyi ele aldılar. yurtdışındaki yazıları. Bazıları ilgilendi ve bunları başka dillere çevirdi, hatta bazı şiirler müzikle buluşturuldu.

“Andrea yazmayı gerçekten seviyordu ve bu şekilde, bizim için konuşması zor olan şeyleri birbirimize anlattık. Artık yazan benim ve yazılarım aracılığıyla onunla konuşuyorum” diye açıklıyor.

Otuz yıl sonra Sofía, adalet arayışında aktif olmaya devam ediyor. almış olmasına rağmen Tehdit ve psikolojik korkutma (cenaze marşını telefonda çaldılar, kızı olduğunu iddia eden bir kadın aradı), onun mücadele ruhu hala devam ediyor.

Her 18 Temmuz'da etkinliklere katılıyor ve bazen pes etmek istese de itici gücünün savaşa devam etmek olduğunu her zaman biliyordu.

“Adil olmak, saldırının ideologlarını devreye sokup, onları doğru şekilde yargılamak ve onlara hak ettikleri cezayı vermek anlamına gelir. Araştırmayla ilgili çok şey var. Hala İran'ın adamlarını teslim etmesini sağlamamız gerekiyor ama bu asla olmayacak. Haber bize saldırıda ölenlerin hayatlarını geri vermeyecekAma onların huzur içinde yatmasını, ailelerin de huzur içinde olmasını sağlayacak bir şey olacağını düşünüyorum” diyor.

Ve şöyle devam ediyor: “Savcılarla işbirliği yaptık ve soruşturmayı ilerletmek için bizden istedikleri her şeyi yaptık. Bana göre ortaya çıkan bir şey varsa o da, 30 yıl sonra bir adalet ve anma eyleminin hala yürütülmekte olduğudur. Haber çoktan yerini bulmalıydı ve bu sadece bir anma eylemi olmalıydı. Bir sabah savcı Alberto Nisman bizi bir odaya soktu ve saldırıyı gerçekleştiren ideologların ve uygulayıcıların isim ve pozisyonlarının yer aldığı portreleri gördük. Kızımın kabuslarında göremediği yüzleri orada görebiliyordum.”

Ayrıca bakınız

AMIA'da annesini kaybeden kızın duygulandıran videosu

AMIA'da annesini kaybeden kızın duygulandıran videosu

Ayrıca bakınız

Tevrat'ı El Yazısıyla Yazan Bir Hahamın Sırları

Tevrat'ı El Yazısıyla Yazan Bir Hahamın Sırları