anevrizmadan onurlu ölüme

celikci

New member
Julieta Habif'in annesi Silvia ile en son cumartesi günü öğle saatlerinde konuştuğu görüldü. Kasım 2014'tü ve hava sıcaktı. Önceki gece dışarı çıkan 23 yaşındaki Julieta, vantilatörün zayıf rahatlığı altında odasında uyuyordu. Silvia içeri girdi ve ona belki de bir klima alma zamanının geldiğini ama kızının isteyeceği son şeyin bu konu veya başka bir konu hakkında konuşmak olduğunu söyledi. Yatakta bir “ufa”, bir dönüş olmuş olmalı, o kadar.

61 yaşındaki jinekolog Silvia, arkadaşlarıyla öğle yemeği yemeye ve tenis oynamaya gitti. O öğleden sonra Julieta tırnaklarını boyarken annesinin sahada “telafi ettiğini” ve hastaneye kaldırıldığını bildiren bir telefon aldı. Kötü haberler genellikle örtmecelerle desteklenir: dekompansasyon bir emboli haline geldi ve emboli bir anevrizmaya dönüştü.

Silvia beyin kanaması nedeniyle “kaçtı”Ertesi gün ameliyata alınan 3 ay boyunca komada kaldı ve bu durumdan çıktığında bunu minimal bir bilinç düzeyiyle yaptı. Gözlerini kırpıştırdı, kaşlarını kaldırdı, sonsuz bir uyuşukluk arasında en ufak hareketler yaptı. Julieta dünyasının altüst olduğunu gördü. Annesinin ne bir partneri ne de başka çocukları vardı: Yakın zamana kadar sadece eğlenmek isteyen bir kız olan bakımıyla ilgili her şey ona düşüyordu.

“Her kış bir tür solunum yetmezliğinin onu öldüreceği beklenirdi ama ne nefes alması ne de herhangi bir şey başarısız oldu. İyileş ya da öl: geride bıraktığı korkunç ve dejeneratif sonuçlar nedeniyle aylarca, yıllar boyunca hastanede kalırken ben de bunu düşünüyordum. Her kış, kehanetlerinin gerçekleşeceğine dair samimi ve utanç verici umudumu yeniliyordum. Ama annem ölmüyordu.”

Julieta bugün 33 yaşında kitabında bunu anlatıyor Asgari aile birimi (Vinyl), annesinin hastaneye kaldırılması sırasında yaşadıklarını kaba bir şekilde aktarıyor. onurlu ölüm yasasında öngörülen protokollerin uygulanmasının ardından Temmuz 2019'da hayatını kaybedenler. Aynı zamanda sade ve hareketli olan metin, aynı zamanda yalnızlık ve bağlar üzerine sorgulayıcı bir yansıma işlevi de görüyor.

Julieta Habif, 61 yaşındaki annesi anevrizmadan muzdarip olduğunda 23 yaşındaydı. Fotoğraf: Alejandro Severini.

Seyahat etmek beni çok strese sokuyordu: Kliniğin beni arayacağını hissediyordum ve bu beni rahatsız ediyordu.

Juliet HabifGazeteci, yazar

bir kara delik

İletişim Bilimleri diploması ve Yaratıcı Yazarlık alanında yüksek lisans derecesine sahip olan Julieta, annesi konusunun tüm metinlerinde ortaya çıkan bir takıntı haline geldiğini hissetti. “İstese de istemese de sadece bunun hakkında konuşabilirdi. Açıkçası yazmaktan başka yöne yönlendiremediğim bir şey vardı ve bu da tüm fikirlerime gizlice sızdı” diyor. yaşasın.

Yani kitap. Tahmin edilebileceği gibi rahatlatıcı bir etkisi olmadı, tam tersi oldu: Julieta'nın “biraz öfkeli” hislerini güçlendirdi . “Birinin bir omzunda bir meleğin, diğerinde bir iblis olduğu şeklindeki tipik sıradanlığı gördünüz mü? Aslında ikimizin de içinde şeytanlar vardı” diyor.

Yirmili yaşlarının başındaki Juliet, yalnızlık duygusuna kapılmıştı. Annesiyle paylaştığı evde tek başına olan ve annesiyle rehabilitasyon kliniğinde trakeostomi ameliyatı olan o. “Kendimi kontrol altına almadığımı söylemek çok haksızlık olur çünkü arkadaşlarımın ve ailemin desteğini aldım ama birinin kendisini benim yerime koymasını istedim” diye açıklıyor. Belki bir öğleden sonra annemi görmek için bana eşlik eden, sonra hayatlarına dönen insanlar, ama ben o kara deliğin içinde kaldım.”

Kliniğe yaptığı ziyaretlerde şöyle yazıyor: “İnorganik bir sağlık skeci yaptım.” Annesine hayatının haberini verdi, onu sevdiğini söyledi, okumak için kitap aldı ama her şey bir kabusa dönüşüyordu. boş ve üzücü bir hareket. Ya annem onu görmemi istemezse? Ya bu, gerçekte canım istemediği için gitmemem gerektiğine kendimi ikna etmek için söylediğim bir şeyse?

“Açılabilecek yüz milyon kapıdan gelen aynı sorunun döngüsüne girdim ve hepsinin lehinde veya aleyhinde bazı argümanları vardı” diyor.

Daha da kötüsü, diğer insanların ondan daha iyi tepki verdiğini keşfetti: “Babamın kızı olan ama annemin kızı olmayan kız kardeşimin iki saat boyunca sessizce elini okşayarak kalabilmesi beni şok etti.” ben duvarların arasından geçerken”.

Terapiden yardım istedi ama işe yaramadı. At gözlüğü taktı (“atlar gibi”) ve kendine şunu sordu: “Devam etmeliyim, işte performans göstermeliyim, partnerimle iyi ilişkiler içinde olmalıyım, arkadaşlarımı yanımda tutmalıyım ve aynı zamanda annemin talk pudrasının eksik olmadığından emin olmalıyım.”

Aşırı adapte olduğunu söylüyor. “Kilo almadım ya da vermedim, saçlarım dökülmedi ya da uykusuzluk yaşadım, duygusal kriz nedeniyle hiçbir projeyi yarım bırakmadım ama seyahat etmek beni strese soktu çok: Beni klinikten arayacaklarını hissettim ve bir uçuş uzaktaydım ya da sekiz saat uzaklıktaydım ve bu beni rahatsız ediyordu.

Bazen önceki yaşamının yansımaları onu şaşırtıyordu. “Erkek arkadaşımın evinde uyuyacaktım ve belki de Bir mikrosaniye için şunu düşündüm: 'Ah, anneme söylemedim.'”. Ortasında “iyileş ya da öl” anı, onu utandıran bir yorgunluğun farkına varılması.

Minimum Aile Birimi'nin kapağı, Julieta Habif. Vinil Düzenlendi. Fiyat: 12.000$
Minimum Aile Birimi'nin kapağı, Julieta Habif. Vinil Düzenlendi. Fiyat: 12.000$

Bana onurlu bir ölümden bahsettiklerinde şiddetli bir şeyler hissettiğimi hatırlıyorum.

Juliet HabifGazeteci, yazar

onurlu ölüm

Babası ve annesinin en yakın arkadaşı, onurlu bir ölüm hakkında konuşmak için onu biyoetik konusunda uzmanlaşmış bir avukata götürdü: “Avukat bana uçuş sırasında her şeyin nasıl olduğunu anlattı ve çok sevecen ve anlayışlı davranmasına rağmen, onu hatırlıyorum. şiddetli bir şey hissetmiş olmak. 'Buradan ayrılmak istiyorum'diye düşündüm.

Bu konuşmadan aklında kalan tek şey bir cümleydi: İnsanın ölmesine izin vermek bir sevgi eylemidir. “Gerisi bulanık.”

Fakat, Rehabilitasyon kliniği ona, rehabilitasyonun mümkün olmaması nedeniyle annesinin artık orada bir yatakta kalamayacağını söylediğinde sorun yeniden ortaya çıktı.gerekli tedavi yardımını alarak evine nakledeceklerini duyurdular. Ancak Julieta artık küçük bir dairede yaşıyordu çünkü diğer ev annesinin ön ödemesini karşılamak için kiralanmıştı. Avukatla yapılan yeni görüşme onurlu ölüm talebini harekete geçirdi. Silvia palyatif bakım kliniğine götürüldü ve kısa bir süre sonra öldü.

Ara sıra “titreşimi zayıfladığında” Julieta, annesiyle olan bağında askıda kalan bir şeylerin kaldığını kaydediyor: “Bunun yarım kalmış bir aşk olduğunu düşünmüyorum, çünkü hastaneye kaldırıldığında bile ona 'Seni seviyorum' dedim ', 'teşekkür ederim', 'Kızınız olmaktan onur duyuyorum', hepsi doğru elbette. Eksik olan yetişkin-yetişkin ilişkisiydişu anda birlikte kahve içmeye veya sinemaya gittiğim babamla yaşadığım gibi.

Bugün, Julieta bir şeylerin değiştiğinin farkındadır: Etrafındaki her şey artık annesiyle yaşadıklarıyla ilgili değildir. Takıntı azaldı. Sonuçta yazının tedavi edici bir etkisi olması muhtemeldir. Kitabın sonunda Mariano Llinás'ın La flor filminden bir alıntı yapıyor: “Zaten kaybettim. Artık huzur içindeyim.”