Carlos Gardel'in ölümsüzleştirdiği tango “Por una Cabeza” böyle doğdu

celikci

New member
Por una Cabeza, Carlos Gardel'in dünyadaki en popüler tangolarından biridir. Film sahnesi nedeniyle bir klasik haline geldi Kadın parfümü (1992), Al Pacino'nun o güzel tangoyu dans ettiği. Peki kompozisyonunun detayları nelerdi?

Bir gece sabaha karşı 3'te müzisyen TerigTucci'nin evinde telefon çaldı. Şoku atlattığında Gardel'in sanki hiçbir şey olmamış gibi sesini duyabiliyordu: “Hey dostum, az önce harika bir melodi buldum tango için Bir kafayla”.

Tucci şöyle yorumluyor: “Henüz tam olarak uyanmadığım için mi bilmiyorum, telefonda onun ilhamının meyvesini duyduğumda ne melodi ne de sözler üzerimde pek bir etki yaratmadı; Ona öyle söyledim. Biraz kafası karışan Gardel bana ironik bir şekilde cevap verdi: 'Bak Beethoven, sen sekizlik ve yarım notalarınla kal.; “Ama matungo meselelerine benimle karışma.” (1)

Tucci şunları hatırlıyor: “Beethovenvari karşılaştırma beni çok eğlendirdi ve Onun gibi hevesli bir kariyer uzmanı olan hiç kimsenin binicilik meseleleri hakkında bundan daha otoriter bir şekilde konuşamayacağını anladım; Onun gibi hiç kimse, oyuncunun atının diske muzaffer bir şekilde ulaştığını görmenin verdiği duyguyu bilemez, ne de büyük bir çabanın onu kazanan kategorisine yerleştireceği bir anda onun bocaladığını görmenin yarattığı cesaret kırıklığını hissedemez.

Tangosunun mısralarında söylendiği gibi: Bir kafa için / asil bir tayın / tam çizgide / geldiğinde zayıflar…” (2)

Carlos Gardel Palermo yarış pistinde. / Clarín Arşivi

Gardel'in itirafları

O dönemde Gardel bir gazeteciye müzik bilmediğini itiraf etmişti. kulaktan kulağa besteledi: “Onları ezbere öğreniyorum. Unutmamak için bol bol prova yapıyorum. İki binden fazla şey söyledim… Büyük ustaların tangolarıyla ilgilenmiyorum.

İyi tango pampaların adamı tarafından doğaçlama yapılır. Bunu yazanlar şairler değil. Tango böyle doğar. Bana söylüyorlar, sonra gitara koyuyorum ve söylüyorum. Bu yüzden Şarkılarım çok popüler. Onlar kasabadan. Arjantin'imin ruhunu onlara koydum.” (3)

Başka bir röportajında şunu ekledi: “Bir vals ya da tango bestelemem gerektiğinde, İlk yaptığım şey durumu iyi anlamak.Aksiyonu harekete geçiren sebeplerden şarkının ilham vermesi gereken duygu veya neşe derecesini çıkarmaya çalışıyorum.

Kelimeleri düşünmeden, duruma uygun melodiyi bulana kadar sessizce mırıldanmaya başlıyorum. Daha sonra arkadaşım ve meslektaşım Alfredo Le Pera'yı aradım ve onun ve piyanistin yardımıyla hemen son melodiyi ve sözleri besteledim.” (4)

Carlos Gardel.  / Clarín Arşivi
Carlos Gardel. / Clarín Arşivi

Tango Barı Bu onun ölümünden sonra çekilen filmiydi. İlk gösterimi 5 Temmuz 1935'te New York'ta, Gardel'in hayatına mal olan kazadan birkaç gün sonra yapıldı. Buenos Aires'teki prömiyeri 22 Ağustos 1935'te yapıldı.

Sinemaya son katılımı 1936'nın büyük yayınıParamount'un büyük yıldızlarını tanıtacağı bir film. O tarafta Tasarıyı Bing Crosby ve Viyana Erkek Korosu ile paylaşacaktı.

Gardel'in ölümünden sonra şirket, Meksikalı devrimci lider Pancho Villa'nın kızı Celia Villa ile birlikte göründü. Carlitos'un çekimler sırasında kendisinden büyük hayranlık duyduğu babasıyla ilgili anekdotlar anlatmasını istediği söyleniyor.

Bu parçalar Latin Amerika pazarında dağıtıldı ve halkın sahneleri geri sarması ve yinelemesi yönündeki olağan talebi üzerine ana filmden önce sinemalarda gösterildi. Burada 30 Nisan 1936'da Astor Sineması'nda prömiyerini yaptı.

1. Tucci, Terig, Gardel, New York'ta, New York, Webb Press, 1969, s. 182.

3. Peluso, Hamlet ve Visconti, Eduardo, Carlos Gardel ve World Press, Editoryal Corregidor, Buenos Aires, 1990, sayfa. 86.

4. Paramount Messenger, New York, 1935, alıntılayan: Peluso, Hamlet ve Visconti, Eduardo, Carlos Gardel ve World Press, BsAs, Corregidor, 1990, sayfa. 351.

Ayrıca bakınız

Peronist kitlelerin “De Gaulle, De Gaulle, ne kadar büyüksün” şarkısını söylediği gün

Peronist kitlelerin şarkı söylediği gün De Gaulle, De Gaulle, ne kadar büyüksün

Ayrıca bakınız

Felipe Pigna: “Carlos Gardel ilk rock yıldızıydı”

Felipe Pigna: Carlos Gardel ilk rock yıldızıydı

Ayrıca bakınız

Kadınların oyu: 1920'deki ilk duygusal simülasyon nasıldı?

Kadınların oyu: 1920'deki ilk duygusal simülasyon nasıldı?