Carlos María de Alvear'ın ihaneti

celikci

New member
İstifa eden yüksek direktör Carlos María de Alvear, Rio de Janeiro'ya geldikten kısa bir süre sonra İspanya Maslahatgüzarı Don Andrés Villalba ile görüşmek istedi Portekiz Mahkemesi huzurunda.

O toplantıda yaşananlar İspanyol yetkiliyi o kadar hayrete düşürdü ki, ülkesinin yetkililerini 26 Haziran 1815 tarihli bir mektupla derhal bilgilendirmenin uygun olacağını düşündü; önemi göz önüne alındığında neredeyse tamamını aynen aktarıyorum:

“Sevgili Lordum ve en büyük saygımla: numaramla. 172 Buenos Aires'in eski Müdürü Don Carlos Alvear'ın bu Mahkemeye geldiğini Ekselanslarına bildirdim. Onun için, çok önemli bir belge eklendiEkselanslarının eline geçti (ve bu konuyu iyi niyetli bir şekilde karşılamak yerine ona zulmetmiş olsaydım, benimkine bu kadar kolay ulaşamazdı).

Bahsi geçen Alvear bana, içeriği bana sunulduğu ilk gün hakkında bir şeyler anlattığı bu belgeyi bana vermeye geldiğinde, bu Kabine'nin (1) niyetlerini ona anlatmaya çalıştım ve o da şunları söyledi: bana bir gerçeği bildiğini söyledi son zamanlarda Artigas'a savaş mühimmatı konusunda yardım etmişti“(2)

Burada Alvear, silahları Portekizlilerden, yani asıl düşmanlarından aldığı yanılgısıyla José Artigas'ı kirletmeye çalışıyor.

Detaylı bir rapor

Ama işler daha da kötüye gidiyor: o zaman, Kaçak eski yüksek direktör, düşmana yazılı olarak askeri güçlerin ayrıntılı ayrıntılarını veriyor ülkesinin İspanyollara karşı kurtuluş savaşını yürütmeye güvendiği:

“Mendoza'da Don José de San Martín'in komutası altındaki kuvvetler şunlardır: 17 Nolu Piyade Alayı (550 erkek). Pardos'un iki şirketi No. 8'den (240). Topçular (150). Toplam 940 erkek. Topçu Parçaları (8). Mendoza'da da birkaç Milis Filosu var.” (3)

Carlos María de Alvear'ın heykeli. / Clarín Arşivi

Amcası Gervasio Posadas'ın, José Artigas'ı “ülkeye kötü şöhretli bir hain” ilan eden kararnamesine ilham veren adam, düşmana teslim edilen belgede, Martín Miguel de'nin gaucho'ları hariç, silahlı adamların toplam sayısının 6.150 olduğu hesaplandı. Güemes. Plata güçlerinin yarıdan fazlasının doğu liderinin emri altında olduğunu kaydetti:

“Banda Oriental ve Entre Ríos, Şefi Don José Artigas, Bu Eyaletlerin Kuvvetleri: Dn. komutasındaki 1. Tümen. Fernando Otorgués, Özgürlük Ejderhası Alayı'ndan (600) oluşur. Frutos Rivera (500) komutasındaki 2. Tümen. Balta Ojeda (500) komutasındaki 3. Tümen. Blandengues Alayı'ndan (1.000) oluşan Don José Artigas komutasındaki 5. Tümen.

Bu birliklerin hepsi Süvaridir, kötü giyimlidirler; ama o gün iyi silahlanmış. Bu iki eyalet savaş konusunda en hevesli olanlardır ve küçük bir kısmı dışında tüm sakinleri derhal Artigas'ın birliklerine katılır ve bir istila durumunda sayılarını artırır.

Bu birlikler cesur ve takdire değer bir azimlidir; Hiçbir disiplinleri yok, kanattan başka bir eğitim de bilmiyorlar; Kazaklar tarzında savaşıyorlar; düşmanlarının işgal etmesi gereken tüm araziyi yok etmekve onları dikkatsizce taşımak; ancak kendilerini sayıca çok üstün görmedikleri sürece asla savaş sunmazlar. (4)

Buenos Aires'in en pahalı ve heybetli anıtlarından birine sahip olan ve başkentin en şık caddelerinden birine adını vermekten onur duyacak olan adam, Buenos Aires ve Tucumán'daki tüfek fabrikalarımızın konumunu ayrıntılı olarak anlattı ve Córdoba barut üretiminin kurulması.

1. Portekiz kabinesini ifade eder.

2. Alıntı: Daniel Hammerley Dupuy, San Martín ve Artigas. Rakipler mi, işbirlikçiler mi? Buenos Aires, Editoryal Noel, sayfa. 120.

Ayrıca bakınız

İspanyollara karşı savaşan vatanseverler Castelli ve Monteagudo

İspanyollara karşı savaşan vatanseverler Castelli ve Monteagudo

Ayrıca bakınız

San Lorenzo savaşıyla ilgili mitler ve gerçekler

San Lorenzo savaşıyla ilgili mitler ve gerçekler