“Dijital fotoğrafın kaydı olmayacak”

celikci

New member
Milli Kütüphane Fotoğraf Kütüphanesi'nde, Kasım ayının yağmurlu ve gri bir Pazartesi günü, Abel Alexander sudaki bir balık gibi hareket ediyor. Sektördeki işçileri selamlıyor ve onlardan fotoğraf üretimi için kendisine bazı eski fotoğraflar getirmelerini istiyor. Buradaki 12 yıllık çalışması iz bıraktı.

81 yaşındaki Abel, başındaki şapkası ve sonsuz beyaz sakalıyla muhteşem görünüyor. Fotoğraf tarihçisi ve geniş bir eski fotoğraf koleksiyonunun sahibi Sayıları 25 ila 50 bin arasında değişen, İbero-Amerikan Fotoğrafçılık Tarihi Derneği'nin başkanı ve Arjantin Cumhuriyeti Ulusal Tarih Akademisi üyesidir.

Ve aynı zamanda sadık okuyucular yaşasın iki haftada bir yayınlanan Memoria Viva köşesinin yazarı bunu biliyorum. ilk on yılını eski bir fotoğrafı düzenleme teklifiyle kutluyor kısa bir tarihsel, sosyal, estetik ve fotografik yorum eşliğinde. Bu on yıl boyunca yüzden fazla farklı fotoğrafçı tarafından 200'den fazla fotoğraf yayınlandı.

-Eski fotoğrafçılık dünyasına nasıl yaklaştınız?

-Sosyal fotoğrafçı olarak kendimi profesyonel olarak fotoğrafçılığa adadım. On yıl boyunca pes edene kadar düğünler, doğum günleri yaptım. Brezilyalı bir kızdan ayrılmış ve onunla ilişki kurmuştum. Bir gün babam mangal yaparken bir akrabası Arjantin Otomobil Kulübü'nden bir dergiyle içeri girdi:

“Burada Arjantin fotoğrafçılığıyla ilgili bir not var ve Adolfo Alexander adında birinden bahsediyor.”

Babam “O benim büyük büyükbabam” diyor. Ama bana fotoğrafçı bir atamızın olduğunu hiç söylememişti! O yıllarda Arjantin toplumunun algısında fotoğrafçılık başka bir işti…

Abel Alexander, Yaşayan Bellek bölümünün yazarı. / Fotoğraf Maxi Failla

-Peki büyük-büyük-büyükbabanızın fotoğrafçı olduğunu bilmek sizin için ne ifade ediyordu?

-Hayatımı değiştirdi. Notu okuduktan sonra Vicente Gesualdo olan ve daha sonra öğretmenim olan yazarla iletişime geçmeye çalıştım. Ona İskender'in soyundan olduğumu söyledim, o da beni karşıladı ve bana hikâyesini anlattı. Almanya'nın Hamburg şehrinde doğduğunu öğrendim.

Dagerreyotipinin ilk icadı 1839'da Paris'teydi ve büyük-büyük-büyükbabamın 1847'de Hamelin'de bir fotoğraf stüdyosu vardı. Dagerreyotipinin keşfinden bu yana neredeyse.

O yazı sayesinde inanılmaz bir hikayenin içine girdim. Babam eşyalarını evin tavan arasında sakladı; orada onun ve karısının Almanya'da yapılmış yağlıboya portrelerini keşfettim. Bağlantı çok erken başlıyor, dünya çapında bir öncü. 1850'de Valparaíso'ya geldi, ardından Şili'deki Copiapó'ya, ardından önce Mendoza'ya, ardından Buenos Aires'e gitti.

Geniş bir koleksiyon

-Fotoğraf satın almaya ve koleksiyoncu olmaya ne zaman karar verdiniz?

-Bunu Clarín'in eski fotoğraf editörü Miguel Ángel Cuarterolo'ya borçluyum. Fotoğrafçılık alanına henüz yeni başladığımda bana şunları söyledi: “Minimum bir koleksiyon bile olsa, eski fotoğrafları inceleyemezsiniz.” Daha sonra farklı formatlarda fotoğraf almaya başladım. Bu 1980 civarındaydı ve artık duramıyordum.

Abel Alexander, Milli Kütüphane Fotoğraf Kütüphanesi'nde. / Fotoğraf Maxi Failla
Abel Alexander, Milli Kütüphane Fotoğraf Kütüphanesi'nde. / Fotoğraf Maxi Failla

-Koleksiyonunuzda kaç fotoğraf yer alıyor?

-Sayamadım ama 25 ile 50 bin arası fotoğrafım olduğunu tahmin ediyorum. Hiçbir zaman fazla param olmadı ve fotoğraf değer kazanmaya başladığında onu satın alacak param yoktu. İnsanların çöpe attıklarını satan şişe satıcılarına/kartonculara hep yardım ettim. Sadece stüdyolardan değil, pek çok sosyal fotoğrafım var. Mar del Plata, Tigre'de tatil yapan insanlardan…

-Peki elinizdeki en değerli fotoğraflar hangileri?

-Büyük-büyük-büyükbabamın annesi için 1847'den kalma, 1,5 cm yüksekliğinde ve 1 cm genişliğinde gümüş bir yüzüğe yerleştirilmiş bir dagerreyotipi var. Büyüteçle bakılır. Ayrıca General Justo José de Urquiza hakkında Amerikalı bir daguerreotypistin hazırladığı bir tane daha var; Sarmiento Fırkateyni'nin dünyanın çevresini ilk kez dolaşmasıyla ilgili eski bir fotoğraf koleksiyonum var.

Kartvizitler için ilk portrelerin yanı sıra… 24 saatte bir müze oluşturabilirim. Sen bana bir mülk, normal bir ev ver, ben de içini fotoğraflarla dolduruyorum…

-Peki bugün hala satın alıyor musun?

-Eğer satın alırsam İskender'in yaptığı bir şey olmalı. Örneğin 1860 yılında Buenos Aires Katedrali'nin manzarasını çekti. Ve geçenlerde bana Alexander'ın Rosario'daki okul çocuklarından birinin tuğla duvara yaptığı bir resmi verdiler; İnsanlar bana kutular dolusu aile fotoğrafı gönderiyor.

Abel Alexander eski bir fotoğrafa bakıyor. / Fotoğraf Maxi Failla
Abel Alexander eski bir fotoğrafa bakıyor. / Fotoğraf Maxi Failla

-Günümüzde herkesin elinde telefonla hayatın her gerçeğini sürekli olarak yansıttığı dijital fotoğrafçılık hakkında ne düşünüyorsunuz?

-Fotoğraf doğduğu günden bu yana her yirmi yılda bir, aşağı yukarı teknolojik değişikliklere uğramıştır. Sonuncusu korkunçtu, belki de en önemlisi. Analog fotoğrafçılığı öldürdü, insanlar artık kamera satın almıyor, film çekmiyor, geliştirmiyor veya kopyalayamıyor.

İnsanlık tarihinde hiçbir zaman bugünkü kadar çok fotoğraf çekilmemiş ve hiçbir zaman bu kadar az fotoğraf kalmayacaktır. Dijital fotoğrafçılıkta bir gelecek görmüyorum. Bu fotoğrafların yüz yıl dayanacağını düşünmüyorum. Kağıttaki fotoğraf orada. Bu yüzden insanlara, yüz dijital fotoğraf çekerseniz birini kağıda bastırın, geriye kalan bu olur diyorum.

Ancak dijital fotoğrafçılığın eski fotoğrafçılığa çok büyük katkısı olduğunu itiraf etmeliyim. İlk defa eski fotoğrafları çoğaltmak için bir aracımız vardı. Eski fotoğrafçılığın yeniden değerlendirilmesi kısmen dijital fotoğrafçılıktan kaynaklanmaktadır.

-Arjantin fotoğrafçılığında en ilginç bulduğunuz dönem hangisi?

– Kopyalamanın yapılamadığı benzersiz pozitifler sistemiyle tarih öncesi fotoğrafçılık. Arjantinlilerin poz verdiği ilk fotoğraflar, ilk portreler; ardından kopyaların alınabileceği pozitif negatif geldi. İnsanlar stüdyoya girdi ve fotoğrafçı 12 farklı pozda fotoğraf çekti ve dağıtıldı ve böylece fotoğraf albümü doğmuş oldu.

-Hangi fotoğrafçıları en ilginç buluyorsunuz?

-19. yüzyıldan kalma, Arjantin'de yaşayan Portekizli fotoğrafçı Cristiano Junior'ın çalışmalarını gerçekten çok beğeniyorum. Ayrıca Alejandro Witcomb. Bir rota belirlediler. 1889'da, birçoğu yüksek sosyeteyle bağlantılı olan ve ailelerini ve seyahatlerini belgelemeye başlayan amatör fotoğraf topluluğu kuruldu.

Francisco Paco Ayerza, Martín Fierro'nun fotoğrafını çekme projesiyle gaucho'nun yaşamını resmetti. Ve 20. yüzyıldan Horacio Coppola, Grete Stern, Annemarie Heinrich, Sara Facio ve daha birçoklarını öne çıkarıyorum…

-Antik fotoğrafçılığın öncü araştırmacısı ve arkeoloğusunuz. Sizin için fotoğrafçılık nedir?

-Fotoğraf ölüme karşı kazanılan zaferdir. Hepimiz hiç düşünmeden fotoğraf çekiyoruz ve ölmek istemiyoruz. Atalarımı tanımıyordum ama fotoğraflar sayesinde onları orada buldum. Fotoğrafçılık büyülüdür, gerçekliğin bir kısmını kaydeden bir mucizedir.

Ayrıca bakınız

Yazarların samimiyetini ortaya çıkaran fotoğrafçı

Yazarların samimiyetini ortaya çıkaran fotoğrafçı

Ayrıca bakınız

Luis Felipe Noé: “Yapay Zeka beni korkutuyor”

Luis Felipe Noe: Yapay Zeka beni korkutuyor

Ayrıca bakınız

Teatro Regio: Yaratılışının gerçek (ve ilginç) hikayesi

Teatro Regio: Yaratılışının gerçek (ve ilginç) hikayesi