“Göçmen olmak destansı bir romandır ve bunu bedenim ve ruhumla yazdım”

celikci

New member
2002 yılıydı. Arjantin, krizin yıkıcı ağırlığı ve 2001'deki ölümlerle 21. yüzyıla ilk adımlarını attı.Bir haftada beş başkanın gelmesi, asimetrik pesifikasyon, tasarruf sahiplerinin bankaların kapısında mevduatlarını dolar cinsinden iade etmelerini talep etmesi. Gelecek büyük bir soru işaretiydi.

Guillermo Roz, La Plata Üniversitesi Edebiyat Bölümü'nden mezun oldu, 28 yaşında, Titanik'in güvertesindeki başka bir vatandaştı. Quilmes'teki bir barda durumu kötüydü ve edebiyattan geçimini sağlama hayali ulaşılamaz görünüyordu. “28 Aralık 2001'de Racing şampiyonunu gördüm ve kendi kendime şöyle dedim: Bu ülkeden daha fazla ne bekleyebilirim?”bugün şaka yapıyor.

İspanya'ya yeni göç etmiş bir arkadaşının örneğini takip ederek çantalarını toplayıp Madrid'e gitti. Kağıtsız, temassız, bir el arkada, bir el önde. Uzaktan bu sıçramanın çaresizliğin sonucu olduğunu ama aynı zamanda hayalini kurduğu geleceğin kapılarını da açtığını biliyor.

Bugün 50 yaşında olan Roz tanınmış bir yazardırRomanları önemli ödüller kazandı (Fernando Quiñones ve Francisco Ayala gibi) ve İspanyol kültür çevrelerinde önemli bir varlığa sahip.

Şimdi kısmen 2002'de izlediği yolun tam tersi bir yol izlemesi gerekiyor: İlk romanını Arjantin'de yayımladı. SapukaiBir asır önce Santa Fe'nin Chaco kentindeki baltacıların ve tanen işçilerinin isyanlarından ilham alan büyüleyici bir hikaye.

Roz, çatışan çıkarlardan, sömürüden, ütopyalardan ve imkansız aşklardan bahseden bir maceraya atılıyor. Sapukai bölgelerinde hareket ediyor TalihHernán Díaz'ın yazdığı, Karanlığın kalbiJoseph Conrad tarafından ve SpartaküsArthur Koestler'in yazısı.

Guillermo Roz 50 yaşında. 28 yaşında göç etti. Fotoğraf: Ariel Grinberg

Hiçbir şey olmadan ayrıldım. Umudum ve üzüntümle İspanya'ya geldim. Üç yıl boyunca yasadışıydım.

-Göç etme kararınızın arkasında ne vardı?

-2002 yılında Arjantin'de her şeyin imkansız göründüğü bir sosyal ortam ve bu, edebiyattan geçimimi sağlamanın zorluğunu iki katına çıkardı. Hiçbir şey olmadan ayrıldım. Umudum ve üzüntümle İspanya'ya geldim. Üç yıl boyunca yasadışıydım. Ama bunu yaptığım için çok mutluyum çünkü göçmen olmak beni bir insan olarak şekillendirdi. Göçmen olmak epik bir romana çok benzer. Ve bunu bedenim ve ruhumla yazdım. Artık İspanyol bir eşim, iki çocuğum var ve oldukça mutlu bir hayat yaşadığımı söyleyebilirim..

-Hiçbir şeyin düzgün olmadığını hayal ediyorum.

-HAYIR. Önce kendimi reklamcılığa adadım ve 2008'deki çok ciddi İspanya krizi sayesinde ihtiyacım olan güneş devriminin bir kısmını gerçekleştirdim ve kitaplarla başladım.. İlki, kendi kendine yayınlandı. Andrés Neumann'dan olumlu bir yorum daha geldi, ardından Alianza yayınevi beni imzaladı, ödüller kazandım ve çok sade bir hayat yaşayarak geçimimi edebiyattan sağlamaya başladım. Sonra beni çok mutlu eden aktiviteler eklendi: okuma kulüplerinin koordinasyonu, yazma atölyeleri, kütüphanelerdeki etkinlikler, medyada yapılan incelemeler… Böylece her zaman istediğim şeye sahip olmaya başladım: her gün yarım gün ücretsiz yazmak. .

-Evet. Tam yazmayı bitirdiğim zamandı Sapukai. Roman, hayatınızı değiştirecek çok önemli bir ödülde finale kaldı. Kudurmuş bir iyimser olarak, kazanacağımdan emindim. Ve kazanamadı. Aynı yıl babam öldü, salgın başladı ve ben bunalıma girdim. Bir kuyuya düştüm. O zamana kadar kariyerim doğal bir merdivendi: küçük bir ödül, bir diğeri biraz daha büyük, üçüncüsü daha da büyük… Ve açıkça yükselen bu yol, tam orada kendini kesiyor gibiydi. Bu size hayatta hiçbir şeyin doğrusal olmadığını gösterir. Tokat benim için bir fenomendi çünkü her gün yazmak için kalkma arzumu yumuşatıyordu. Çünkü yazar olmak bu demektir: Ne ödül kazanmak, ne de yayın yapmak.

-Ülkeyi terk etmeyi düşünen bir çocuğa ne derdiniz?

-Sürmesi gereken önemli bir şey var: önemli miktarda çaresizlik; Aksi takdirde anne babanızı, arkadaşlarınızı, mahallenizi terk etmeniz doğal değildir. Benim sahip olduğum bir şeye sahip olmalısınız: Sizi karşılayan o yerde, kendi doğduğunuz yerde yapamadıklarınızı yapabileceğinize ve bir şeyin hayatınızın merkezinde olduğuna inanın.

-Üzerinde iki şişe viski varken tavan arasında yazan işkence gören yazar stereotipine uymuyorsunuz.

-Hayır ve bunun bir açıklaması var. Kendi kendini yetiştirmiş insanlardan oluşan bir aileden geliyorum. Avellaneda'dan. Babam sıfırdan başladı ve belli bir pozisyona sahip bir iş adamı oldu. En çok kullandığı ifadeler “her şey mümkün” ve “hepsini kes” idi. Bombalamaya bile imza atıyorumama eğitim için. Ve bu benim hayatımı kurtardı. Bir göçmen olarak dörtte bir olmak zorundasınız çünkü her gün bir engel çıkıyor. Ve sadece bunun için az çok körü körüne bir inanca ve mesleğinize karşı koşulsuz bir sevgiye sahip olmanız gerekir.

Guillermo Roz'un yeni romanı Sapukài'nin kapağı. Fiyat: 24.990$
Guillermo Roz'un yeni romanı Sapukài'nin kapağı. Fiyat: 24.990$

Köleliğin yeni biçimlerini icat ediyoruz. Baltacının pazuları acıdı. Artık migreniniz var. Sizi özgür olduğunuza inandıran bir sistemin rehinesisiniz.

La Forestal pisti

Roz evrenine geldi Sapukai Bir aile efsanesinin izinden gidiyoruz. Quilme'de yemek sonrası sohbetlerde büyük büyükbabası Pascual'ın bir İspanyol'u öldürdüğü konuşuldu. ve zamana ve yere (Litoral, 20. yüzyılın başları) ilişkin bir geleneği takip ederek, ölen adamın soyadını saklamıştı.

Araştırmaya başladı ve bu hikayenin yanlış olduğunu keşfetti, ancak Pascual'ın neredeyse çocukken çalışmak için kasabasını (Empedrado, Corrientes) terk ettiğini öğrendi. La Forestal, Kuzey Santa Fe'deki quebrachalleri neredeyse köle emeğiyle sömüren İngiliz sermayeli bir şirket.

“Konuya öncelikle Alejandro Jasinski'nin kitabı sayesinde girdim (Tanenin çekiciliği) ve orada bir Yunan hikayesi olduğunu keşfettim: birçok ilginç yönü olan bir destanın inşası. Örneğin, başka bir yerde kendi ülkelerini yeniden kurmak isteyen sömürgeciler. Büyük büyükbabamın hikâyesinde daha fazla ileri gidemedim ama bir romanın başlangıç noktasını buldum” diyor Roz.

Kitap onun yedi yıllık çalışmasını gerektirdi. 1919 ile 1923 yılları arasında La Forestal'da meydana gelen işçi isyanlarını araştırdı, ancak bir kahraman, genç baltacı Sapukài ve onun düşmanı, şirketi yöneten İngiliz Clive Thomas Gaskell'i yaratmak için oyunu kasıtlı olarak hayal gücüne açtı. yumruk.

“19. yüzyılın sonlarında eyaletlerin tanımlanmasının tamamlandığı Arjantin'i düşünelim. Her bölgenin kalbi eyalet bankasıdır ve bir bankaya sahip olmak için paraya ihtiyacınız vardır. Ve eğer sahip değilseniz, ödünç almanız gerekir. Bunlar ünlü İngiliz kredileridir. Ödemezseniz baharatta da olsa sizden ücret almak isteyecekler ve dünyanın en büyük quebracho ormanını bulacaklar. Ve deriyi su geçirmez hale getirmek için kaplayan bal olan tanen ihraç eden ve yakında gezegende bir numara olacak bir şirket kurdular.”, Roz'u bağlamsallaştırıyor.

Guillermo Roz, İspanyol bir kadınla evli ve iki çocuğu var. Madrid'de yaşıyor. Fotoğraf: Ariel Grinberg
Guillermo Roz, İspanyol bir kadınla evli ve iki çocuğu var. Madrid'de yaşıyor. Fotoğraf: Ariel Grinberg

-Arjantin tarihinin bu kısmı bugün nasıl yeniden okunuyor?

-Kapitalizm, sömürgeleştirme, ormanların yok edilmesi ve maden çıkarma ekonomisiyle ilişkilendirilen zulmün tarihi günceldir ve uzun yıllar sürmektedir, çünkü gezegenimizde bir yüzyıl öncesinin vahşeti ile sömürülmeye başlayan çok sayıda bakir alan bulunmaktadır. ülke. Yaşayan tarih ve gelecek. Toplumsal anlam zincirinde işçinin ne gibi bir değere sahip olduğu tartışılmaya devam ediyor.

-Bugün Arjantin'deki işçilerin yarısı kayıt dışı çalışıyor ve birçoğu uygulama ekonomisiyle geçiniyor.

-Köleliğin yeni biçimlerini icat ediyoruz. Baltacının pazuları acıdı. Artık migreniniz var. Ama ne olursa olsun, ister teslimatçı çocuk olun, ister odanızdaki bilgisayarda çalışan olun, sizi özgür olduğunuza inandıran bir sistemin esirisiniz. Sistemin sanatı yenilenmek ve size şunu söylemektir: “Sana istediğini yapabileceğin bir özgürlük alanı veriyorum.” Ama durum böyle değil. Önceden quebracho'nun önündeydin, şimdi ekranın önünde.

-Neşe ve chamamé ile ilişkilendirilen bir kelime ama başka bir yerden geliyor. Sapukài versiyonlarda bir çığlıktır. Bir ağaç düştüğünde uyarı. Ya da fetihlerin biri: “Ben onu yere attım.” Aynı zamanda bir erkeğin saldırısına uğrayan kadınlar tarafından da kullanılıyordu: ihbar ve alarm çığlığı. Roman bu çığlıkta umutsuz iletişimin biçimlerini buluyor. Ve edebiyatın bazı biçimleriyle bir çığlık olmasına izin vermesi hoşuma gidiyor.