Kutsal bir kitabın arkasında Tomás Rebord

celikci

New member
“Yazılı kelimenin bende ürettiğinin bir kısmını birisinde yaratmaktan başka bir tutkum yok” diyor. Thomas Rebord başlangıcında Naukratus ile ilgili yorumlarsenin yepyeni ilk roman Editoryal Planeta tarafından yayınlandı. Kısa süre önce sosyal ağ X'te üçüncü baskının henüz yayınlandığını duyurdu.

Pek çok kişi onu zaten ünlü olmasından tanıyacak röportaj döngüsü derinde (Rebord yöntemi), onun özel programı Nacional Rock tarafından yayınlanan dramatik ve politik monologlarla dolu (MAGA) veya mevcut durumunuza göre döngü son Blender akış sinyali tarafından yayınlandı (Orada bir şey var).

Birçoğunun bilmediği şey, bunun aynı zamanda bir edebiyata meraklı çok küçük yaşlardan itibaren: “Yaşlı hanımım desteklenen edebiyat Zengin olunabilecek koca bir dünya ve geliştirilebilecek en iyi alışkanlık gibi. Parçası olduğum ilk büyük olay şuydu: Harry Potter'ın“, O söyler Canlı ve kişisel yazar podyumunu tamamlıyor: Dolina, Borges, Arlt, Bioy, Makedonya.

İlk romanı Bir gazeteci anlatıyor Naukratus'a takıntılı olan, bir tür kutsal kitap Gizli sırları gizleyen ve ona takıntılı bir tür fanatik yaratan Necronomicon'u veya alef'i benzetebilirsiniz: arayanlar – burada bununla bir paralellik kurulabilir. Haceveros olarak bilinen, Rebord'un etrafında oluşturulan hayran topluluğuMAGA'nın İspanyolca çevirisi HAGOV'dan ortaya çıkan bir yeni sözcük: –Arjantin'i yeniden harika yap–.

Bu gazeteci mümkün olan her şeyi yapacaktır. bu kitap hakkında daha fazla bilgi edinin ve onun mistik peygamberi hakkında gizemli Cabrakantüm hikaye boyunca bir tür Albay Kurtz gibi merakta kalacak. Kıyamet şimdi.

Rebord bu şekilde avukat, kategori 93oluşturmayı amaçlayan bir romanla kitapçılarda buluşuyor kendi mitolojisini oluşturmak ve güncel konulardan uzaklaşmak Bir tür kanaat önderi haline geldiği yayın döngülerinde genellikle bunun hakkında yorum yapıyor. görkemli, kitabın kapağındaki gizemli illüstrasyona benzer şekilde, bataklıkta yürümek için geçerli bir girişimdir. Diyalog halinde Canlıilk edebi atılımı konusunda heyecanlıdır.

Thomas Rebord. Fotoğraf: Editorial Planeta'nın izniyle.

–Bir röportajınızda siyaset/kurgusal olmayan konularda bir kitap yapmak istemediğinizi söylemiştiniz. Çünkü?

– En kolayı bu olurdu. Zaten yaptığım şeyin tekrarı, monologlar veya başyazılar derlemek. Edebiyatımın geçici bir olguya konu olmaması ilgimi çekiyordu.Yaşadığım geçici alaka düzeyine bir ek olarak, on yılda, yirmi yılda okunabilecek, ben uzun süre ölüyken bile birisinin okuyabileceği bir şey inşa etmek istedim. Yazarken hayran olduğum şeyin gökkubbesine bir eserle katkıda bulunmak istiyorum.

–Neden kahramanın gazeteci olduğuna karar verdiniz?

–Hikayeyi yazılı kelimelere derin bir saygıyla anlatabilen ama aynı zamanda empati kurabilen bir ilk kişiye ihtiyacım vardı. “Yazar” olamadım Bir “yazar” kimdir? zengin bir adamdan başka bir şey değil, bir cheto. Kelimenin tam anlamıyla çalışan birine, yazmanın kârlı olmaya (ya da hatta kâr etmeye) yaklaşabileceği tek yolla yazma konusunda tutkulu birine ihtiyacım vardı: bir gazeteci, bir tarihçi, Sanat ve Zanaat arasında gerilim yaşayan biri.

–Naucratus ile edebiyattaki anlaşılmaz olanı ele almaya çalışan diğer mistik icatlar arasında bir ilişki vardır (Lovecraft'ın Necronomicon'u ya da Borges'in Aleph'i gibi – aslında kendinizi bu geleneğin içinde tanıdığınızı belirtmişsiniz). Katılıyor musun?

-Ben isterdim! Soru beni sadece olasılığı çağrıştırdığı için heyecanlandırıyor; Elbette bunlar referanstı, bölüm isimlerinde veya Cabrakan Eserlerinden ara sıra bahsederek bunları açıkça belirtmeye çalıştım. Naukratus'u ölümsüzlerin rafında görmekten başka bir şey istemezdim.

Tomás Rebord, Radio Nacional'daki MAGA programında.
Tomás Rebord, Radio Nacional'daki MAGA programında.

–Borgesian'ın yanı sıra Roberto Arlt'la (gazetecilik, banliyö, komplo) güçlü bir bağ daha var; özellikle de Yedi Çılgın Arlt'la. Bunu böyle mi görüyorsun? Arlt'ın senin için anlamı nedir?

-Tamamen, Arlt da haklı olarak onurlandırıldı, özellikle “Diğer Yedi Aptal” bölümünde çağrıştırılıyor, ama bence tüm çalışma boyunca geçerli. Arlt'a ödenmemiş bir borcum var çünkü onun sadece kurgusunu okudum, kroniklerini değil, zaten bana neyi kaçırdığımı çok fazla açıkladılar. Arlt'a hayranımüslup kurallarına asla boyun eğmediği ve yürekten ve kanla yazdığı için.

– İkincisiyle ilgili. Neden bu kadar şüpheci bir dönemde böylesine mistik bir konuyu ele almaya karar verdiniz?

–Çünkü bu konuda tutkuluyum. Arjantin edebiyatı kadar zengin bir geleneğe ne gibi katkılarda bulunabileceğimi düşündüğümde, kültürümüz hakkında vurgulamak isteyebileceğim şeyler hakkında mutlaka kendime sorular sormak zorunda kaldım. önce ne söylenebileceğini düşünmelisin. Hatırlayabildiğim için Yaşamdaki aşkınlığın bir boyutunu aradım (ya da bana aşkın gelebilir) sanatta da, aşkta da, sporda da böyle şeylerin olduğunu düşünüyorum, siyasette de var, tarihimizde de. Şimdinin daha “şüpheci” konuşmalar veya yorumlarla kazanıldığına inanıyorum.

–Kutsal olanın yer değiştirmesi var, pozitivizm zamanlarında “Bilim” olan şey artık daha aptalca bir intikama sahip, tıpkı bu yeni çağ düşüncelerinde, farkındalıkta, koçlukta ve tüm bu piramit dizisinde temsil edilen kadar laik ama hırssız. suçluluk duymadan trafikte yüzeysellik gibi görünen dolandırıcılıklar. Öte yandan, şimdiki zamana daha meşru bir şekilde kızan olası bir tepki, her idolün yıkılmasını, diğerleriyle bu kadar eşit olan İnsanın aynı zamanda bir mucize olmaktan çıktığı bir insanlaştırmayı, anarşistin “Putlarınızı Öldürün” ifadesinin önemini öneriyor. irade. Bu iki dürtü arasında kutsalın azınlıkta kaldığına inanıyorum. İdollerin, kahramanların olmadığı bir dünyada yaşamak istemiyorum. Varlığı güzelleştirdiklerini düşünüyorum ve onları insan olarak tanıdığım için savunulmayı hak ettiklerini düşünüyorum. Kitabın şüpheciliğe karşı Kutsal'ın bir savunması olmasını istedim.

–Nihai sonuçtan memnun musunuz?

-Çok. Gerçekten berbat durumdaydım ama kitap çıktığından beri bana beklediğimden çok daha fazla neşe getirmeyi bırakmadı.

–Kitap günümüzden, etkiden, beğenilerden bahsediyor. Sosyal ağlarda çoğu kez çok sert gelen eleştirilerle nasıl başa çıkıyorsunuz?

–Herkes gibi benim de günlerim var. En iyi günler, kişinin belli bir dereceye kadar işlevsel ayrışmaya ulaştığı ve yaptığı şeyin, onu yapma şekli ve tonuyla meşru bir öfke ya da hoşnutsuzluk yarattığını ve bunun mükemmel sonuçlar doğurduğunu kabul ettiği günlerdir. bazı olumsuzluk takıntısı durumlarında: bununla şunu kastediyorum: En iyi günler biraz delirmek gibidir. En kötü günlerimde, tamamen yabancıların yaşadığı yerleri bulup onlara işkence etmek isterim.

–Aynı zamanda yazma eyleminin ne anlama geldiğini anlatan, adeta kutsal bir emir gibi bir inisiyasyon kitabıdır. Bunu böyle mi görüyorsun?

–Evet, çünkü sonuçta yazmakla ilgili, ne yaptığımla ilgili, bu da kendimi yazmaya teşvik eden bir kitap. Bu yüzden planınızda ilerledikçe senden önce yazanlara hürmet etbu bir teşekkürdür -çünkü insan bildiği her şeyi anlatır-, bu bir saygı duruşudur, bir özürdür -çünkü o kadar da iyi değildir-, bir izin talebidir -birilerinin beğenisini umarak- ama her şeyden önce bir teşekkürdür çünkü onlar sayesinde insan yaşıyor.

–Son olarak, yayın programınızı başka kelimelerle ifade edersek, orada Naucrate Arayıcıları ve takipçilerinizle ilgili bir şeyler var.

–EVET, Arayıcılar uygulayıcılardır. Başları ağrıyor.

Naukratus ile ilgili yorumlarTomás Rebord (Gezegen).