Lisandro de la Torre ve ilk siyaset hayal kırıklığı

celikci

New member
3 Ekim 1920'de Santa Fe kasabası, il Anayasası'nda reform yapmak amacıyla temsilcileri seçti. Radikaller 36 geleneksel ve İlerici Demokratlar 24. Neredeyse bir yıllık işten sonra, 13 Ağustos 1921'de yeni bir anayasa onaylandı 21 Aralık'ta il milletvekilleri tarafından onaylandı.

Yeni Magna Carta, zamanın en gelişmiş ve ilericilerinden biriydi. Katolik dini devletin bir inancı olarak elendi, öğretimin özgür, ayrılmaz ve laik olması için düzenlendi. İşgücü haklarını garanti etmeye özel bir bölüm adanmıştır.

Oturumları açmak ve kendi başlarına genişletmek için yasama gücünün özerkliğini oluşturdu; Parlamento araştırmalarının hakkını genişletti; Hakimler taşınmaz ilan edildi; Aşağıdaki öğelerdeki vergiler hakkında; Toprak sahibi vergileri, toprak sahiplerinin devamsızlığı ve toprağın en büyük değeri yarattı; İlde piyangolar ve kumar yasaklandı.

Vali ve Vali Yardımcısı olarak Katolik Dinine ait olma gereksinimini bastırdı. Yargıtay Mahkemesi ve Sulh Hakkı için Jarling Jürisi yarattı ve kilisenin ve devletin ayrılmasını kurdu.

Bütün bunlar muhafazakarlar için çok fazlaydı Ve sözleşmenin valisi olan Caudillo hipólito Yrigoyen için bile, kongre tarafından harekete geçirilen her şeyi reddetme kararında radikal Alvearista Enrique Mosca'ya eşlik ediyor.

Bir kararname yoluyla, Mosca geçersiz oturumlar ve anayasal reformlar ilan etti 15 Haziran 1921'den sonra faaliyet gösterdi. Don Mosca'nın argümanı, il toplantısının yeni bir metnin yaptırımı için yasa tarafından belirlenen zamanı aşmasıydı.

Lisandro de la Torre önünde sessiz olmayacaktı Demokrasi öncesinde ve sorumlu olanları kınadı:

“Hakkı ezen güç, çok güçlü faktörlerin siyasi çöküşünün sonucudur, cumhurbaşkanı, bir eyalet valisi, Katolik din adamları, En çeşitli ultra muhafazakar çıkarların temsilcileri ve toplumun anti -demokratik. (…)

Santa Fe valisini ikiyüzlülükle suçluyorum; Onu ilin diğer güçlerinin eylem matını istila etmek, imtiyazlarını ezmek ve fikrini zorla empoze etmekle suçluyorum. Onu eyaletinin temsili hükümet biçimini değiştirmekle suçluyorumve nihayet onu onurlu odanın fueros'unu ihlal etmekle suçlayın. “

Ve birisinin sorusu olması durumunda, bitirdi:

“Büro tehlikesine asla inanmadığım için, her birinin vicdanının dikte ettiği şeylere inandığını, yalan ve yanlış beyanlarla istedikleri büro çıkarlarının bir çağrışımından önce alarm verdiğine inandığını, ilgimin anayasasını yok ettiğini, hatalı olduğumu kabul ettim; Rennerisizm özgürlüklerimiz için bir tehlikedir …

Bunu kameranın gözüne koydum; Bir Arjantin Anayasası, büro çağrışımıyla iptal edilme tehlikesi altındadır! “

1922 seçimlerinde yine ulusal bir milletvekili ve bankasından seçildi Hayvancılık kooperatiflerini tanıtmak için faturaları teşvik edecek ve yabancı buzdolaplarının kontrolü veya kamulaştırılması.

1926'da, görevini bitirme arifesinde, cesaretini kırdı ve fikirleriyle çok yalnız hissediyorum, Lisandro, siyasetten kesin emekliliğini açıkladı. La Rioja ile Córdoba arasındaki sınırda çamların kalmasına gitti.