Money Heist'ı yazdı ve şimdi lüks hırsızları araştırıyor

celikci

New member
“Benim için formatın pek önemi yok. Benim için önemli olan iyi hikayeler anlatmak” diyor ona. Javier Gomez Santander ile Canlı. Ve yalan söylemez. Peñacastillo'da doğan bu İspanyol, 41 yaşında bir çok yönlü anlatım. Kariyerine gazeteci olarak başladı, bir roman yayınladı ve dizi senaryoları yazmayı öğrendi. Prodüksiyon, podcast'ler ve sinema? Kendi hızlarında özgeçmişlerine de ekleme yapıyorlar.

Her yolda olduğu gibi Javier'inkinde de şans rol oynadı. 2015 yılında ilk romanını yayımladığında Örgü makinesi satıcısının suçudoğru ellere ulaşacağını pek bilmiyordum.

Televizyon sunuculuğu işini bıraktıktan sonra bir nevi profesyonel aranın ardından doğan kitap, yapımcı ve yönetmen Álex Pina'ya da hayatının o dönemeçlerinden birinde ulaştı. O sıralarda Pina yeni bir proje geliştirmeye başlamıştı: La casa de papel adlı bir dizitüm zamanların en başarılı İspanyolca kurgusu olacaktı.

Javier Gómez Santander senarist olarak çıkışını büyük bir başarı yakalayan “La casa de papel” ile yaptı.

Kağıt ev alışılmadık bir mucizeydi. Kimse bunun tüm dünyada başarılı olacağını düşünmüyordu.

Javier Gomez SantanderSenarist, yapımcı

-Senaryo dünyasına adım attınız Para Soygunu, neredeyse tesadüfen. Bir çeşit okul muydu?

-Önce Para Soygunu Hiç senaryo görmemiştim. Álex beni dizi üzerinde çalışmam için aradığında bunu ona itiraf ettim ama yine de beni bunu yapmaya teşvik etti. Öğrenme süreci acımasızdı: Bir sonraki sezon ortak yapımcıydı ve senaryo odasından sorumluydu. Her teslimatta yeni bir ticaret öğrendim. Prodüksiyonun ne olduğunu bilmiyordum. İlk toplantı için odaya geldiğimde, sanki engel olmasın diye bir köşeye oturdum. İşte o zaman bana şunu söylediler: “Başta oturmalısın çünkü bütün bu insanlar sana bir şeyler sormaya geliyor. Sen hepsinin patronusun! Toplantı bittiğinde Álex beni arayıp her şeyin nasıl gittiğini sordu. Cevabım şuydu: “Bilmiyorum ama birkaç milyon avroluk kararlar verdim” (gülüyor). Oldukça maceraydı.

-O zaman diziyi tekrar ziyaret etmekten sıkılmazsın.

-memnun oldum Para Soygunu. O kadar sıradışı bir mucizeydi ki… Aklı başında hiç kimse, çevre bir ülkeden tüm dünyaya ulaşacak görsel-işitsel bir eserin çıkacağını düşünmüyordu. Bunu bir yıl kadar önce görmemiş olan kız arkadaşımla tekrar gördüm. Aslında çıktığında ben de göremedim. İlk gösterimler beni tedirgin etti. Montaj odasında izledim. Yani seyirci olarak izledim ve öyle bir şey oldu ki durmak istemedim. Ve ne olacağını zaten biliyordum! Seriyle ilgili muhteşem anılarım var. Adanmışlığım mutlaktı: Her projede, her zaman büyük bir yoğunlukla yaşanan ilk aşkın tutkusuyla kendimi başlatıyorum.. İlk aşkların bitince insanı yok ettiği de doğrudur ama ben kendimi öyle veriyorum…

-Peki o “ilk aşk” bittiğine göre işler nasıl gidiyor?

-Ne zaman bitti Para SoygunuBir süre yavaşlamaya karar verdim çünkü beş baş döndürücü çalışma ve çılgınlık yılı olmuştu. Kendi kendime şunu söyledim: “Ya şimdi durursun, ya da asla yapmayacaksın.” Bu mola hayatımın bundan sonraki yıllarında ne yapacağımı görmeme yardımcı oldu. İşte o zaman yapım şirketim La Pegaso'yu kurmaya karar verdim. Fikir kendime ait bir şey kurmak, bana özel projeler yapabilmek, her zaman bir ayağı gazetecilikte, diğer ayağı kurguda olmaktı.

Hırsızlığın yanlış olduğunu varsayıyoruz. Bizim önerimiz altta ne olduğunu görmek.

Javier Gomez SantanderSenarist, yapımcı

Podcast Saatçiler, lüks hırsızlar Artık ana platformlarda mevcut.
“Saatçiler, lüks hırsızlar” podcast'i artık ana platformlarda mevcut.

Yeni

Artık La Pegaso ilk kez uçuşa hazır. Bunu bir podcast ile yapacak, Saat ustaları: Lüksün hırsızlarıana platformlarda kısa süre önce gösterime girdi.

Proje için, Javier, Arjantinli suç gazetecisi ve yazar Nahuel Gallotta ile güçlerini birleştirdi. Araştırmadan sorumlu ve senaryonun ortak yazarı.

Lüks saatlerin çalınmasına odaklanan sigorta şirketlerine göre, bu saatlerin yılda yaklaşık 10.000 hırsızlığı yaşanıyor. Değerler altı bin ila üç yüz bin avro arasında değişebilir (bebeğin üzerindeki tüm evin değeri!).

Anlatımı Javier'in üstlendiği altı bölümlük dizide gazeteciler çalınan lüks saatlerin yolunu takip ederek karakterlerini araştırıyor. “Kendi” koleksiyonluk saatine sahip olan milyoner; parçayla özel bir ilişkisi olan saatçi; ve hatta bu soygunlarda uzmanlaşmış özel dedektifler bile var. Ve elbette kahramanlar: hırsızlar ve onların hikayeleri.

-Saat nasıl çalınır?

-Bu çok özel bir hırsızlıktır: Saat modelini anlık olarak nasıl tespit edeceğinizi ve nasıl başlatacağınızı bilmeniz gerekiyor. İyi bir saat işaretleyicisinin birini saniyede ayırt edebileceğini söylüyorlar. Podcast doğduğundan beri sanki onları da çalacakmışım gibi izliyorum. Ama tek bir tane bile tanımlayamıyorum (gülüyor). Bende değişen şey şehre bakış açım oldu. Birçok hırsız bize restoranlara insanların hangi saatleri taktığını görmek için gittiklerini söylüyor. Gözlemlerken herkes gibi orada yemek yiyorlar. Daha sonra bir takip organize ediyorlar ve birkaç gün sonra saati çalmak için kurbanın evine giriyorlar.

-Başka ne öğrendin?

-Kışın iyi saatler takılmalı. Hırsızlar, en kolay görülebilecekleri zaman olan kısa kollu gömlek giymemizi beklerler.

-Podcast'teki hangi hikayelere bağlı kalıyorsunuz?

-Biri “takım elbise çetesi”Moreno'nun partisinden, muazzam bir başarı elde eden bir grup Arjantinli hırsız. Hikaye, onlara zengin insanlara nasıl sızacaklarını öğretmesi istenen avukatları tarafından anlatılıyor. Ona ilk sordukları şey, dişleri eksik olduğu için bir diş hekimini tanıyıp tanımadığıydı; “Mahalleyi görebiliyordun.” Daha sonra takım elbise giymeyi ve lüks restoranlarda yemek yemeyi öğrendiler.

-Uluslararasılaştılar mı?

-Evet. Zamanla bu adam, 2000 ile 2010 yılları arasında on yıllık bir kariyere sahip oldukları Avrupa'ya ilk biletlerini almalarına yardımcı oldu. Arjantin'e dönmeden önce hiç tutuklanmadılar ve çok para kazandılar. Sonunda Buenos Aires gecesini coşkuyla doldurdular.

Alex Pina, yaratıcısı Para Soygunusenaryolar için Gómez Santander'ı çağırdı.
“La casa de papel”in yaratıcısı Alex Pina, senaryolar için Gómez Santander'a başvurdu.

-İspanya'da çaldıkları saat ve mücevherleri uyuşturucu kaçakçılarına satarak Amsterdam'dan Barselona'ya, oradan da Buenos Aires'e giden bir uyuşturucu rotası oluşturdular. Yalnızca saatlerle elde edecekleri karı ikiye katladılar.

-Bir hırsızın hayatının nasıl olduğuna dair bazı önyargılarınız yıkıldı mı?

-Benim için çizgi açık. Podcast'i hazırlarken çalmanın yanlış olduğunu varsayıyoruz. Bizim önerimiz altta ne olduğunu görmek. Her şeyden önce yoksulluğu buluyorsunuz. Buenos Aires'in zengin mahallelerini terk eden tek bir hırsızımız yok. Bunların hepsi fırsatların yokluğuyla ilgili hikayelerden geliyor, ancak aynı zamanda bir yaşam tercihinin olduğu da doğru. Görüştüğümüz kişiler var cezaevinde ve pişman olup olmadıklarını sorduğumuzda hayır diyorlar; bu hapishane temas kurmaya hizmet ediyor. Konuşmada Robin Hood hakkında her zaman doğru olmayan bir şeyler vardır. Sonuçta sadece zenginleri soyuyorlar gibi görünüyor ama işçilerin evlerine girenler de var. Zengin birinden çalmak doğru değil ama bu bahane tekrarlanıyor.

-La Pegaso ile üzerinde çalıştığınız bir diğer proje ise ilk film çalışmanız olan bir film.

-Geçen yıl Meksika'da podcast için araştırma yaparken gerçek bir hikayeyle karşılaştım: bir seri kadın cinayeti soruşturması. Savcıdan polise kadar davayı yürüten ekiple konuştum. Bana hikayelerini anlattılar ve ben de tam bir film yapma niyetiyle senaryo yazmaya başladım. Benim için yeni bir çalışma şekli çünkü gerçek olaylara ve araştırmalara dayanan bir senaryo. Gazetecilikten farklıdır çünkü bir raporda daha az kaynağınız olur ve daha fazla aceleniz olur. Ve bu bir dizi yazmaya da benzemiyor: Hızı, odak noktasını ve hatta karakterlerin gelişimini değiştiriyor. Hayattaki her şey gibi bunu da ilerledikçe öğrendim.

Yeni bir eseri yönetip koleksiyona eklemek ister misiniz?

-La Pegaso ile Meksikalı yapım şirketi Animal de Luz arasında yapacağımız yapımda şimdilik ben yer alacağım. Herhangi bir ufku göz ardı etmiyorum, ancak film çekildiğinde muhtemelen bir dizide yer alacağım. Gerçi kim bilir… Belki yönetmenden içeri girip yeni bir işe başlamama izin vermesini isterim.. Keşfetmeyi severim ve izin verirlerse burnumu sokarım.