Neden çocukluk mikro travmaları ciddi yetişkin sonuçlarına neden olabilir?

celikci

New member
Psikolojide travma kavramı, cinsel istismar, fiziksel şiddet, felaket veya önemli kayıplar gibi yoğun ve aşırı olaylarla ilişkilidir. Ancak, birkaç yıl boyunca bu vizyon genişletildi Psikolojik hasarın daha ince yollarını – ancak kalıcı – ekleyin.

Günlük yaşamda, görünüşte zararsız veya algılanamaz olmalarına rağmen, olaylarla yaşıyorlar, Önemli bir marka bırakabilirler Ruh sağlığı.

Genellikle göz ardı edilen bu fenomenlerden biri, büyük travmaların aksine mikro veya küçük travmadır. Küçük duygusal deneyimler Bu, sıklıkları veya birikimleri nedeniyle, kişilik üzerinde derin ve dayanıklı etkileri olabilir.

Spor tıbbında mikro travma, kaslarda mikroskobik lezyonları ifade eder.tekrarlayan hareketler, aşırı yükler veya acil semptomlar üretmeyen kötü duruşların neden olduğu tendonlar veya eklemler, ancak birikimleri daha sonraki tendonit, kalıcı kas veya eklem yaralanmalarına yol açabilir.

Psikolojik olarak aktarılan konsept, yoğun bir travmatik reaksiyon üretmeyen düşük yoğunluklu tekrarlanan olumsuz deneyimleri tanımlamak için uyum sağlar, ancak Tekrarlamanızla algınızı, kendinizi değerlendirmenizi değiştirebilirsinizduyguları ve gelecekteki davranışları.

Yazarlar Judith Herman ve Bessel van der Kolk, travmanın sadece etkinliğin kendisi tarafından tanımlanmadığını değil, Bireyin işleme yeteneği üzerindeki etkisi ve duygusal olarak iyileşme yeteneğinde.

Bu perspektif altında, çocukluk, ergenlik veya erken ergenlik döneminde tekrarlanan küçük olaylar, küçük travmaları yapılandırabilirler, ancak aslında Karmaşık sonuçlar bırakırlar.

. kendini algılama Erken ilişkisel deneyimlerle, özellikle ebeveynler veya bakıcılarla oluşur.

Bir çocuk dikkat, sevgi, duygusal doğrulama ve tanıma alırsa, olumlu bir imajı geliştireceklerdir. Eleştirel, ihmalkar veya kaotik bir ortamda büyürse, İnançları veya inançları “değer vermiyorum”, “Ben bir sorunum” olarak içselleştirin Veya “Beni sevmelerini hak etmiyorum.”

Bu tek bir olay için gerçekleşmez, ancak Küçük ifadelerin, jestlerin veya tutumların tekrarlanması Ve agresif veya hatta gönüllü olmasalar da, kişinin düşünme, hissetme ve hareket etme şeklini şekillendirirken sabit olup olmadıklarını derinden etkileyebilirler.

Her bölüm önemsiz görünse de, tekrarlaması kümülatif bir duygusal yüke neden olur. Ve kişiliği boz Eğer ırk, cinsiyet veya cinsel yönelim nedenleriyle

Bu küçük travmaları tespit etmek zordur Çünkü genellikle yoğun semptomlar üretmezler veya hastalar tarafından kolayca hatırlanmaz veya tanınmazlar.

Bununla birlikte, etkileri kronik anksiyete, düşük benlik, gelecekteki okul veya emek zorlukları ve uzun süreli depresif bozukluklar veya tekrarlanan başarısızlıklarla kişilerarası ilişkilerde belirgin ve kalıcı hale gelir.

Mikro travmaları tanımak sağlık sistemlerinde bir sorun yaratırtespit veya teşhis kodları için standartlaştırılmış bir protokol olmadığından, zamanında bakım ve yeterli kapsam için zorlaştırır.