Nelerden sadaka olur ?

Onur

New member
[color=]Sadaka Nelerden Olur?[/color]

Herkese merhaba! Bugün, belki de çoğumuzun günlük hayatında sıkça duyduğu ama derinlemesine düşündüğümüzde ne kadar geniş bir anlam taşıdığını fark etmediğimiz bir konuya değinmek istiyorum: Sadaka. Sadaka denildiğinde aklımıza genellikle fakirlere verilen para gelir; ancak İslam'ın öğretilerine göre, sadaka çok daha kapsamlı ve derin bir kavramdır. Gelin, bu konuda birlikte derinleşelim.

---

[color=]Sadaka Nedir?[/color]

Sadaka, Allah rızası için, karşılık beklemeden yapılan her türlü iyilik ve yardımdır. Bu, sadece maddi yardımlarla sınırlı değildir; güzel bir söz, güleryüz, insanlara yardımcı olmak gibi manevi davranışlar da sadaka sayılır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadisinde şöyle buyurmuştur:

> “Her iyilik bir sadakadır.”

> (Buhârî, Edeb, 33; Müslim, Zekât, 56)

Bu hadis, sadakanın sadece maddi değil, manevi yönlerinin de olduğunu açıkça göstermektedir.

---

[color=]Sadaka Çeşitleri ve Kaynakları[/color]

Sadaka, farklı şekillerde ve kaynaklardan verilebilir. İşte bazı örnekler:

1. Maddi Yardımlar: Fakir ve muhtaçlara para, gıda, giysi gibi yardımlar yapmak.

2. Manevi Yardımlar: Güzel sözler söylemek, insanlara moral vermek, dua etmek.

3. Zaman ve Emek: Başkalarına yardım etmek için harcanan zaman ve emek de sadaka sayılır.

4. Sadaka-i Cariye: Ölümsüz hayır anlamına gelir. Örneğin; cami, okul, su kuyusu yaptırmak gibi kalıcı hayırlar.

5. Aileye Yapılan Yardımlar: Kişinin kendi ailesine yaptığı harcamalar da sadaka olarak kabul edilir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

> “Kişinin ailesi için yaptığı harcama da sadakadır.”

> (Buhârî, Meğâzî, 12)

Bu hadis, sadakanın sadece dışarıya değil, aile içindeki yardımları da kapsadığını gösterir.

---

[color=]Sadakanın Önemi ve Faziletleri[/color]

Sadaka vermek, sadece ihtiyaç sahiplerine yardım etmekle kalmaz; aynı zamanda veren kişinin kalbini temizler, malını bereketlendirir ve Allah katında sevap kazandırır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadisinde şöyle buyurmuştur:

> “Sadaka, Rabbin gazabını söndürür ve kötü ölümden korur.”

> (Tirmizî, Zekât, 28)

Bu hadis, sadakanın hem dünyada hem de ahiretteki faydalarını açıkça belirtmektedir.

---

[color=]Sadaka Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler[/color]

Sadaka verirken bazı hususlara dikkat etmek, hem sadakanın kabul olmasını hem de amacına ulaşmasını sağlar:

- Samimiyet: Sadaka verirken sadece Allah rızası gözetilmelidir.

- Gizlilik: Sadaka verirken, yardımın gizli tutulması daha faziletlidir.

- İhtiyaç Sahiplerine Ulaşmak: Sadaka, gerçekten ihtiyaç sahibi olanlara verilmelidir.

- Onuru Korumak: Sadaka verirken, yardım yapılan kişinin onuru zedelenmemelidir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadisinde şöyle buyurmuştur:

> “Sadakayı gizli veriniz; çünkü gizli verilen sadaka, Allah’ın gazabını söndürür.”

> (Tirmizî, Zekât, 28)

Bu hadis, sadakanın gizli verilmesinin önemini vurgulamaktadır.

---

[color=]Sonuç Olarak[/color]

Sadaka, sadece fakirlere verilen para değil, hayatın her anında karşılaştığımız fırsatları değerlendirme şeklimizdir. Güzel bir söz, bir gülümseme, bir yardım eli uzatmak da sadakadır. Önemli olan, her anımızda Allah rızasını gözeterek, insanlara faydalı olmaya çalışmaktır.

Sizler de günlük hayatınızda sadakayı nasıl uyguluyorsunuz? Güzel bir söz söylemek, birine yardımcı olmak, ya da sadece güleryüzlü olmak bile sadaka sayılır. Hadi, bu güzel alışkanlıkları birlikte hayatımıza daha fazla dahil edelim.

---

[color=]Kaynaklar[/color]

- Buhârî, Edeb, 33

- Müslim, Zekât, 56

- Tirmizî, Zekât, 28

- Buhârî, Meğâzî, 12

- Tirmizî, Zekât, 28

---