Özgeçmiş yazarken nelere dikkat edilmeli ?

Burak

New member
Özgeçmiş Yazarken Nelere Dikkat Edilmeli? Hadi Biraz Mizah Katmak Gerek!

Düşünsenize, bir iş başvurusunda bulunuyorsunuz ve bir özgeçmiş hazırlıyorsunuz. İyi de, bu iş nasıl olacak? Neler yazacağız? Gelişmiş yazılım bilgileri mi? Koşulsuz sabır ve müthiş bir çözüm odaklılık mı? Tabii ki, ama işin içine biraz mizah katmazsak, özgeçmişi yazmak, bir şairin boş bir kağıda bakıp “İlham! İlham!” diye haykırması gibi bir şey olur. Hadi gelin, özgeçmiş yazmanın sırlarını eğlenceli bir şekilde keşfederek, forumda biraz gülümseyelim!

Özgeçmiş: ‘Ne Oldum’ değil, ‘Ne Olacağım’

Özgeçmiş yazarken hepimiz, potansiyel işverenimize kendimizi “ne kadar mükemmel biri olduğumuzu” göstermek için büyük bir mücadeleye gireriz. Ama bir şey var: “Mükemmel” olmaya gerek yok. Önemli olan, ne olacağını gösterebilmek. Yoksa sizi gerçekten mükemmel bulacak birini bulmak zordur. Mesela “bütün gün ofisteyim, stres altındayım ve kesinlikle her şeyin cevabını ben biliyorum” demekle, “kendini geliştirmeyi seven, öğrenmeye açık, fakat ara sıra pizza yediğinde biraz vıcıklaşan biri” demek arasında ne fark var? Bunu yazın! Gerçekten yazın! Çünkü bazen mükemmel olmamak, sizi çok daha insan gibi yapar. Ve unutmayın, insan olmak mükemmeldir.

Erkekler ve Özgeçmiş: Strateji ve Çözüm Odaklılık

Erkekler için özgeçmiş yazmak çoğu zaman tam bir strateji oyununa dönüşür. “Hangi bilgiyi eklemeli? Hangi kelimeler işverenin dikkatini çeker?” gibi sorularla başlarlar. Çünkü özgeçmişin bir stratejik plan olduğunu bilirler. Kendi tecrübelerine ve yeteneklerine dair her detayı tek bir sayfaya sıkıştırmaya çalışırken, “meslek hayatımda öğrendiğim her şeyi burada açıklamalıyım!” düşüncesine kapılabilirler. Öyle ki, eğer iş deneyimi yazmak bir sporsa, bu erkeklerin “Şampiyonluk Ligi” olurdu!

Ama burada bir sorun var: Her zaman “çözüm odaklılık” dediğimiz şeyle gerçekler karışabiliyor. Mesela “Acil Durum Müdahale Uzmanı” yazmak yerine, gerçekten "Ne iş yapıyordum?" diye sorulursa, net bir çözüm bulamayan bir iş görüşmesinin kapılarını aralayabiliriz. Hangi çözüm odaklı yaklaşımı benimsesek de, bazen “ben, dünyayı fethe çıkacak kadar çözüm odaklıyım” demek yerine, daha samimi olmak gerekebilir. Peki, özgeçmişe ekleyeceğiniz 100 tane başarıya, bir gülümseme ve "pizzada anında çözüm bulurum" gibi bir cümle gerçekten ne kadar değerli olabilir?

Kadınlar ve Özgeçmiş: Empati ve İletişim Becerisi

Kadınlar, özgeçmiş yazarken genellikle empatik bir bakış açısına sahiptir. Kendilerini başkalarıyla olan ilişkilerinde nasıl gördüklerini ve bu ilişkileri nasıl geliştirdiklerini yazmakta daha başarılı olurlar. Hangi pozisyonda olurlarsa olsunlar, başkalarıyla etkili iletişim kurmanın önemine olan inançları, yazdıkları özgeçmişlerde bile kendini gösterir. Bu noktada empatik bir dil kullanmak, en büyük silahlarıdır. “Her zaman çalıştım, her zaman büyük işler başardım” demek yerine, “Çalıştığım ekipte herkesin sesini duyduğuna emin oldum” şeklinde bir yaklaşım, işverenin dikkatini kolayca çeker.

Ama işin komik tarafı, özgeçmişlere bazen gereğinden fazla empati de katılabilir. “Herkesin en iyi versiyonunu ortaya çıkarmak için sürekli destek oldum, kahve saatinde dertleşmelerle ruhsal destek sağladım” gibi bir cümle, işverenin yüzünde iki soru işareti bırakabilir. Çünkü bir iş görüşmesinde empati önemli olsa da, kahve saatini özgeçmişe yazmak, kişisel gelişim için abartı olabilir!

Özgeçmiş Yazarken Dikkat Edilmesi Gereken Mizahi Detaylar

Özgeçmişinizde mutlaka "yenilikçi" olun! Unutmayın, işvereninizin gözünden kaybolmamak için sıradanlıktan kaçınmalısınız. Burada birkaç mizahi detaya yer vererek, özgeçmişinizi hafifçe hareketlendirebilirsiniz:

1. Yeteneklerim: “Kahve makinesine her sabah 5 dakika geç kalmadan yerleştirdiğim kahve ile ofise enerji getirebilirim. Çalışma ortamına tam uyum sağlıyorum.”

2. İş Deneyimi: “Şirketin başarılarını artırma yolunda çabalarım, maalesef bazen fazla çaba gösterdiğim için, çok fazla çalıştım. Ama eminim, bir sonraki projede kendimi de aşacağım.”

3. Eğitim: “Eğitim hayatım, hemen her zaman doğruyu bulmaya çalışarak geçti. Özellikle her dersin finalinde doğru çözümü bulmakta zirveye çıkmıştım. Şimdi bir işin çözümü de, yazmam gereken her sorunun doğru cevabı gibi… Her zaman!”

Yazarken rahat olun! Özgeçmişiniz bir yansımanızdır, ama bunu abartmak da işi biraz esprili hale getirebilir. Her ne kadar ciddi bir yazım olsa da, araya katılan minik mizah unsurları, sizi diğer adaylardan bir adım öne çıkarabilir.

Tartışmaya Davet: Sizce Özgeçmişte Mizah Ne Kadar Yer Almalı?

Şimdi sıra sizde! Forumdaşlar, özgeçmişinizde mizahi bir dil kullanmak ne kadar doğru bir hamle? Şirketin pozisyonuna göre değişir mi, yoksa “her iş başvurusu ciddiye alınmalıdır” mı diyorsunuz? İşte karşınızda büyük bir soru: Özgeçmişte mizah nasıl kullanılır, ne zaman abartırız, ne zaman da “yeter, ciddi ol!” deriz? Yorumlarınızı bekliyorum, bakalım hangi yaklaşım daha çok eğlendiriyor!