okumak sağlığınız için iyidir

celikci

New member
67 yaşındayım, dulum ve yalnız yaşıyorum. Her zaman aktiftim ve pek okuyucu değildim. Pandemi döneminde eşimin (edebiyat öğretmeni) kütüphanesinde bulunan ve beni depresyona girmekten kurtaran kitapları okudum. Tavsiye ederim.

(Ramón Javier Álvarez, Villa Ballester'dan)

Tarih, insanoğlunun her zaman sanata ve edebiyata ilgi duyduğunu, duygusal etki arayışında olduğunu ya da günlük yaşamın zorluklarını hafifletmek. Firavun II. Ramesses (M.Ö. 1303), Thebes'te bilinen en eski kütüphaneyi tasarladı ve kütüphanenin giriş kapısı üzerinde “ruhu iyileştirecek ev” yazısı okundu.

Her zaman arzu edilen ve gerekli bir şey olarak okumanın yararlarından bahsediliyordu. 20. yüzyılın başında Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra tedavi edici değer kazandı. İngiliz hemşireler hastane koğuşlarında kitap okumaya başladı sözde “savaş nevrozu” belirtileri gösteren hastaların hastaneye kaldırıldığı yer.

O andan itibaren kitapların ilaç ya da terapi olarak kullanılabileceği, kolay ama kolay bir tedavi olabileceği düşünülmeye başlandı. güçlü kaynak ilgili tedavilere her zaman eşlik ederek insanların iyileşmesine yardımcı olmak.

Bu, İkinci Savaş'ın sonunda gerekli olduğunda daha da büyük bir gelişme gösterdi. yüz binlerce gaziyi tedavi edin kendi ülkelerine döndüklerinde

Dil ve anlatı yoluyla okumak, insanlarda kategorik değişikliklere neden olur ve hasta olmasalar bile sağlığı iyileştirir, çünkü kendini bir metne kaptırdığında bireyin içinde bir şeyler değişir çünkü bu, başarıya ulaşan bir araçtır. okuyucunun bakış açısında bir dönüşüm gerçekliğiniz veya duygusal durumunuzla ilgili.

Kütüphane ve Bilgi Bilimi Sözlüğü okumanın tedavi edici bir kaynak olduğunu belirtmektedir: “İçeriklerine göre seçilen kitapların kullanımı, bir hastalıktan muzdarip hastaların iyileşmesini kolaylaştırmak için tasarlanmış bir program durumunuzun bir sonucu olarak zihinsel veya duygusal rahatsızlık”.

Kitaplar aracılığıyla yapılan terapinin, kendi kendine yardım ya da anlatımlı olmasına bağlı olarak iki türü vardır.

Kişisel gelişim kitaplarında okuma, depresyon, anksiyete, yeme bozuklukları, madde kullanımı, alkolizm gibi belirli durumlara odaklanıyor… Deneyimler gösteriyor ki Bu tür metinler bazı durumlarda etkili olabilir Acının şiddeti hafif ya da orta düzeyde ise ve psikolojik ya da psikofarmakolojik tedavilerle kombine edildiği sürece.

Yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbir zaman bu belgenin yerini alması amaçlanmamalıdır. tanınmış tedaviler. Pek çok insan onları “kendi kendini iyileştirebilecek” hale getirmeye çalışıyor ki bu sadece bir yanılsamadır.

Dil ve anlatımla birlikte okumak, insanlarda değişikliklere neden olur ve hasta olmadıklarında bile sağlığı iyileştirir.

Hikâye ya da roman aracılığıyla aktarılan anlatılarda ise tam tersine, genellikle samimi ve yoğun çatışmalar dile getirilir, ancak okuyucunun belli bir mesafe almasına olanak tanıyarak, içinde bulunulan yaşamdaki karakterler ve koşullar hakkında empati ve özdeşleşme süreçlerini kolaylaştırır. duygusal seferberlikler Önemli bir arındırıcı işlevi yerine getiren, yaratıcı düşünmeyi kolaylaştıran ve psişik aparatın temsillerini geliştiren, onu modelleyen ve daha güçlü ve sağlıklı olmasına yardımcı olan bir elementtir.

Okumak günlük bir alışkanlık haline gelirse, insanların yaşamlarında derin yansımaları olur. basit bir aktivitekolay erişilebilir, ekonomik ve farklı bağlamlarda ve heterojen izleyicilere uygulanabilen neredeyse sonsuz çeşitlilikte olanaklara sahip.

Sonuç olarak okumak, her sayfanın iyileşmeye doğru bir adım olduğu, refaha doğru bir yolculuktur.

Ayrıca bakınız

Risk davranışları neden fiziksel ve duygusal sağlığı etkiler?

Ayrıca bakınız

Antidepresanların görme üzerinde ne gibi etkileri vardır?

Antidepresanların görme üzerinde ne gibi etkileri vardır?