Patricia Highsmith: Suçlulara sempati

celikci

New member
Patricia Highsmith kadar samimi olabilir rahatsız edici: “Suçlulara sempati duyuyorum ve ben bunları çok ilginç buluyorum, tabii tekdüze ve aptalca bir gaddar olmadıkları sürece,” edebi prosedürleri ve katil ile dolandırıcının yaratılışı hakkında söylediği gibi. Tom Ripleyünlü bir destanın kahramanı. serisi netflix Yakın zamanda çıkan karakterin ilk romanından uyarlanan film, aynı zamanda yazarlardan birini de sahneye çıkarıyor. 20. yüzyılın ikinci yarısının en önemlisi.

Highsmith (Amerika Birleşik Devletleri, 1921 – İsviçre, 1995) işgal ediyor eşsiz bir yer hem siyah tür içinde Kriminal psikolojide araştırmalarYerleşik modellere karşı koruduğu küçümseyici mesafenin yanı sıra. İçinde Bir gerilim kitabı nasıl yazılır?serinin galasıyla aynı zamana denk gelecek şekilde yeniden yayınlandı, pozlar gizemli hikayeyi reddetmesi ve klasik polis hilelerine göre, “edebiyatla hiçbir ilgisi olmayan ustaca fikirler.”

Yönetmenliğini üstlendiği sekiz bölümlük dizi Steven Zaillian fikrinizi doğruluyor Türün kalıcı değeri hikayelerde yatıyorAhlak ve sosyal davranışlar zamanla değişir.

Andrew Scott'ın önerdiği Ripley'in ardından film versiyonlarında Alain Delon, Dennis Hopper ve John Malkovich'in yorumları geliyor. bir trendeki Yabancılar (1951), film Alfred Hitchcock'un ilk romanıHighsmith'in eserlerinin beyazperdeye uyarlandığı dikkat çekici serinin açılışını yaptı.

komik bir soru

Nisan 1947'de derginin editörü Yazar hakkında bir makale yazmayı teklif etti. edebiyatla geçim nasıl sağlanır. “Gülmeye başladım. Highsmith günlüğüne geçimini sağlamak hakkında ne biliyorum? O zamanlar henüz yayınlanmamış bir yazardı ama teklif onun tohumuydu. Bir gerilim kitabı nasıl yazılır?yirmi yıl sonra ilk kez İngilizce olarak yayınlandı.

Diego Portales Üniversitesi tarafından Débora Vázquez ve Matías Serra Bradford'un çevirisiyle yeniden yayımlandı. kayda değer bir artı İspanya'da yayınlanan versiyonlarla ilgili olarak, Bir gerilim kitabı nasıl yazılır? Yorum pratik yönler argümanların konseptinden olay örgüsünün gelişimine kadar.

Highsmith, hem başarılarını hem de editörlerden aldığı retleri örnek olarak kullanıyor. Onu eğlenceli kılan şey başarısızlıktır. ve yazarlık mesleği için heyecan verici.

Onun için başarılı bir kitap okunabilir bir kitapve tavsiyeleri edebiyat ve sinema pazarının olanaklarını ve kısıtlamalarını dikkate alır.

Highsmith, gerilim kelimesini “kitap endüstrisinin kullandığı anlamda, yani fiziksel şiddet ve tehlike tehditlerinin bulunduğu anlatılar” için kullanıyor. Ancak Kuzey Amerikalı eleştirmenlerin kitaplarına uyguladığı etiketten rahatsızlık duyuyor ve Avrupa'da şunu vurguluyor:Ben bir gerilim yazarı olarak sınıflandırılmıyorum. ama sadece daha büyük prestije sahip bir romancı olarak.”

Patricia Highsmith evinde ve Lugano ile Zürih arasındaki trende. 1987. Kredi: Ulf Andersen / Aurimages. (Fotoğraf: Aurimages, AFP aracılığıyla) / Clarín Arşivi

Bir anlatı biçimi olarak gerilim kültü, Highsmith'i Alfred Hitchcock'la ilişkilendirebilir. Direktörü François Truffaut ile yaptığı görüşmelerde Psikoz Yazara benzer terimlerle konuşuyor: “Gerilim izleyicinin dikkatini çekmenin en güçlü yoludur.” ve ana faktörü, bir gizemi aydınlatmayı amaçlayan polis hikâyesindeki gibi entelektüel değil, duygusaldır.

Loncada yaygın olanın aksine, Highsmith, kitabında yayıncılardan şikayetçi değil. Reddedilmeleri ve değişiklik önerilerini, önceden belirlenmiş olsa bile, oyunun kuralları olarak kabul edin.

Ancak bazı dayatmalara karşı uysal değil. Haberin bir kurgu ürünü olduğu düşüncesi ona sıkıcı ve yüzeysel gelmekte, bir yandan da hukukun zaferini talep eden ve aynı zamanda söz konusu olan şiddete onay veren kamuoyunun çifte standardını sorgulamaktadır. iyi adamların yanında.

Karakterin derisinde

Romanlarında yinelenen tema çok farklı karakterlere sahip iki adam arasındaki ilişki. Netflix dizisinin uyarlaması Yetenekli Bay Ripley (1955), bir tersane sahibinin oğlu olan neşeli Richard Greenleaf ile onu New York'a geri getirmek için güney İtalya'ya gönderilen Ripley arasında oluşan özel bağ aracılığıyla bunu ortaya koyuyor.

Karakter Highsmith'in biyografik güzergahını takip ediyor Destanın ilk bölümünde Amerika Birleşik Devletleri'nden İtalya'ya ve sonraki romanlarda Avrupa'nın diğer yerlerine. İkisi arasındaki tek tesadüf bu değil.

Yazar şunu söylüyor kendini kahramanın derisinin içinde hayal etti: Yetenekli Bay Ripley Dolayısıyla bu, onun en büyük rahatlıkla yazdığı kitaptı “ve çoğu zaman bunu Ripley'nin yazdığı ve benim sadece daktiloda yazdığım hissine kapılıyordum.”

Patricia Highsmith.
Patricia Highsmith.

Highsmith buna o kadar ikna olmuştu ki kimlik karmaşası Ona göre roman için alınan ödüller (daha az gösterişli olsunlar diye banyoya astı) Ripley'e aitti.

Fail ve suçlu arasındaki sempati Bu aynı zamanda onun için gerilim romanının bir gereği ve yazmak için ek bir sorundur. Kamuoyunun suçluların cezasız kalmasını istemediğini ve bunun aynı zamanda başlangıçta reddedilmeyi kışkırtan bir karakteri kabul edilebilir kılmakla ilgili olduğunu söylüyor.

Highsmith bu konudaki bazı prosedürlerini keşfeder: Kahraman katile cömertlik veya nezaket özellikleri sunmak ve ona sanatsal hobiler veya mutfak zevkleri sağlamak. Suçluyu kurguda öldürmekten hoşlanmıyor (“tamamen doğama aykırı”) ve okuyucunun başkarakterle geleneksel terimlerle özdeşleşmesinden bahsetmediklerini, o da bu ihtiyacın ikincil karakterlerle giderilebileceğini söylüyor.

Ripley, Greenleaf'le karşılaşıncaya kadar zorluklara göğüs geren küçük çaplı bir dolandırıcıdır. Serinin dikkat çeken başarılarından biri de cinsel ima ve suç amaçlarının bulanık sınırıİkisi arasındaki ilişkiyi tanımlayan bir belirsizlik.

Greenleaf, Ripley'in karakterini ve planlarını seziyor ve kesinlikle baştan çıkarılmak şu karanlık arka plan için. Highsmith, bir psikopatın iğrenç olabileceğini ama aynı zamanda kişiliği nedeniyle büyüleyici olabileceğini söylüyor.

JH, Marianne Liggenstorfer, Patricia Highsmith, San Sebastián Film Festivali'nde.  / Clarín Arşivi.
JH, Marianne Liggenstorfer, Patricia Highsmith, San Sebastián Film Festivali'nde. / Clarín Arşivi.

Sizin görüşünüze göre Bir gerilim romanı nasıl yazılır?, suçluların kurguya yönelik olumlu özellikleri var: Aktiftirler, ruhsuzdurlar ve kimseye boyun eğmezler. Highsmith, “Belki de içimde ciddi ve çok bastırılmış bir suç dürtüsü vardır, aksi takdirde suçlularla bu kadar ilgilenmezdim veya onlar hakkında bu kadar sık yazmazdım” diye itiraf ediyor.

Yazar Hitchcock ve René Clement'in uyarlamalarını onayladı (1960) ve Wim Wenders (1977) tarihinde Yetenekli Bay Ripley. Steven Zaillian'ın başarısı ünlü seleflerinin değerini düşürmüyor etkileyici sahnelemesikompozisyonun güçlendirilmesi olarak siyah beyaz ve özellikle bir tekne yolculuğunun ortasındaki suç sekansı, olağanüstü bir gerilim uygulaması.

Ripley'in Greenleaf'in nesnelerine (yüzük, saat, kalem, bornoz) olan saplantısı aynı zamanda Highsmith'in suçlu zihninin karanlık geçitlerine olan ilgisi hatta kahramanın müstakbel kurbanın kıyafetlerini giydiği ve ayna karşısında jestlerini ve sözlerini prova ettiği sahnede bunu travestiliğe kadar genişletiyor.