Sanat eseri olan kilimler

celikci

New member
Halıya, halıya dönüştürülmüş sanat eserleridir bunlar.Arjantin, Nepal ve Fas'ta atalardan kalma tekniklerle elle yapılmıştır.

Bu sanatsal parçaları kullanışlı parçalara dönüştürmeyi başaran kimdir? Florencia Cherñajovsky, sanat küratörüParis'teki École des Hautes Études en Sciences Sociales'de Çağdaş Sanat alanında yüksek lisans derecesi aldı, ülkeye dönüp Lalana Rugs adlı projeyi yaratana kadar retrospektifleri ve festivalleri koordine ettiği Centre Pompidou'da altı yıllık kariyeri 2019'dan beri liderlik ediyor ve sanat, tasarım ve el sanatlarını birleştiriyor.

Lalana'nın üç A'sı bu kavrama işaret ediyor: Arjantin Uygulamalı Sanatlar.

-Fikir nasıl ortaya çıktı?

-Kişisel nedenlerden dolayı ülkeye döndüğümde Malba ve diğer galerilerde misafir küratör olarak çalıştım. bağlamak istedim diğer disiplinlerle görsel sanatlarMesleki eğitimimin bir sonucu olarak, Arjantin'e özgü bir şekilde.

Benedit imzalı duvar halısı ve sandalye, ressamın bir çiziminden hayata geçirildi. Fotoğraf: Lalana Rugs ve Grupo Mass'ın izniyle.

-Neden kıyafetlere değil de kilimlere yöneldin mesela? Bunu kız kardeşiniz tasarımcı María Cher'in yaptıklarıyla ilişkilendiriyorum.

-Sanatsal objeleri mobilya objeleriyle bütünleştiren çalışmalar yapmak istedim. Sanat eserlerini yeniden üretmek için özellikle kilimler düşündüm. Ama aynı zamanda Luis Fernando Benedit'in bir taslağından sandalye gibi bazı nesneler de yaptım. Bir çizimi nesneye dönüştürdüm. Kapı kolları ve heykeller gibi daha fazlasını yapmayı çok isterdim. Ancak yerli üretim zordur. Prototiplere sahip olmanız gerekir; tamamlamanın mümkün olduğu kadar mükemmel olması için belli bir düzeyde takım yatırımı gerektirir. Belli bir hacme sahip olduğunuzda haklıdır. Üstelik yurtdışına gönderimde nakliye maliyeti çok pahalı. Lalana'nın oldukça küçük bir pazarı var, çok büyük olmayan parçalardan oluşan niş bir proje. İlgili taraflar değer verdikleri bir şeye yatırım yapmaya isteklidirler. Bir tarafta zanaatkar üretim tarafı var. Sınırlı sayıda üretilmişlerdir. Her parça benzersizdir, ancak bir çizimden daha fazla kopya yapılabilir. Her şey el yapımıdır.

-Yani ilk arzu nesnesi halıydı…

-Evet çünkü üretimde uzmanlaşmayı tercih edeceğim bir kalite seviyesine ulaştım. Taşıması da nispeten kolay olan, en üst sıralarda yer alan bir şey gibiydi. Kilimler bir ortamı giydiren, ön plana çıkan parçalardır. Ancak Benim fikrim onların sadece dekoratif bir obje olmadığıdır. Bu halıların güçlü bir yanı var, sanatsal bir jesti var, yıkıcı tasarımları var çünkü görsel sanatçılardan teklif alıyorum. Ayrıca birinci sınıf zanaatkâr üretim bileşenine de sahipler.

-Arjantin, Nepal ve Fas'ta üretiliyorlar. Neden bu kadar farklı yerlerde? Yoksa ortak bir noktaları mı var?

-Üçünün de farklı dokuma teknikleri ilgimi çekti. Arjantin'de Güney Amerika'nın yerli devegillerinin özelliğini taşıyan lama yünüyle düz dokuma tekniği kullanıyoruz. Arjantin diferansiyelinin bir notu. Nepal'de kilimler elle dokunuyor, bu ülkede bulamadığım bir teknik.Catamarca'daki bu tür parçaların üretilmesini imkansız hale getiren bir üretim hızına sahip olan halı fabrikası hariç. Farklı kumaş üretim merkezlerinde farklı tedarikçilerle deneme yanılma süreci yaşadım ve en iyilerini aradım. Fas'ta yapılanlar çok kalın, kıllı ve yüksek tüylüdür.

Ary Brizzi'nin bir eserinden ilham alan yün halı.  Fotoğraf: Lalana Rugs ve Grupo Mass'ın izniyle.
Ary Brizzi'nin bir eserinden ilham alan yün halı. Fotoğraf: Lalana Rugs ve Grupo Mass'ın izniyle.

– Peki sanatçıların seçimi nasıldı?

-Başlangıçta bu projenin kataloğuna dahil etmek istediğim sanatçıları düşündüm, önce atalardan kalma teknikleri arayıp sonra o teknikle ne yaptığımı görmeye gitmedim. Amacım görsel sanatlar, el sanatları, tasarım ve dekorasyon arasında sinerji yaratmaktı. Bilgim ve kariyerime daha çok Sanat Tarihi ve sanat küratörlüğünden gelerek başladım. Sadece bir kumaşa dönüştürüldüğünde hangi görüntünün güzel görüneceğini düşünmek yerine, 50'li ve 60'lı yıllarda yaşayan veya ölmüş hangi sanatçıların dekoratif sanatlara, uygulamalı sanatlara ve tasarıma karşı bu yakınlığa sahip olduğunu düşündüm. Daha sonra.

-Bir korelasyon olması gerekiyordu.

-Kesinlikle. Dokuma bir çeviri olması gerekmiyordu. Teklifi sanatçının biyografisiyle, tasarım ve dekoratif sanatlarla kesişimiyle ilişkilendirmek yerindeydi. Şu anda Verguez koleksiyonunun evi olan Espacio Tacuarí'de sergilenen parçalar, örneğin Luis F. Benedit, Kenneth Kemble, Rómulo Macció ve Lucrecia Lionti'nin eserlerinden alıntıları yeniden üretiyor. Benedit görsel sanatçı olmasının yanı sıra mimar, peyzaj mimarı ve tasarımcıydı. Disiplinlerde beni en çok ilgilendiren şey olan bu geçişi kutlamaya, yaklaşmaya, saygı duymaya çalıştım.

– Parçaları nasıl tanımlarsınız?

-Lama yünü olanlar tezgahta elle eğrilip boyanır ve dokunur. Nepal'de başka bir dokuma tekniğiyle yapılmış el dokuması kilimler de var. Yatay tezgahta yapılan düz örgüler vardır. Veya dikey bir tezgâhta ilmek ilmek dokunmuş, %100 el yapımı. Dolayısıyla bir çizimi tekrar yaparsak halı eskisi gibi olmaz. Renkler mezuniyetleri temsil edecekti. Mekanik bir şey değil, birebir aynısı çıkıyor. Geleneksel dokuma tekniklerine ve lama yünü gibi asil hammaddelerin kullanımına önem verilmektedir.

Juan Soppani ve Jean-Yves Legavre'nin çizimleriyle lama yün halısı.  Fotoğraf: Lalana Rugs ve Grupo Mass'ın izniyle.
Juan Soppani ve Jean-Yves Legavre'nin çizimleriyle lama yün halısı. Fotoğraf: Lalana Rugs ve Grupo Mass'ın izniyle.

-Hangi sanatkar topluluklarıyla çalışıyorsunuz?

-Arjantin'de, Catamarca'da atölyeler, Salta ve Santiago del Estero'da kooperatifler bulunmaktadır. Sadece kadın dokumacılar değil, çok sayıda erkek çalıştırıyoruz, çünkü genişliği üç metreye varan, dikişsiz ve tek kumaştan yapılmış, daha fazla emek gerektiren tezgahlar var. Birçok aile biriminde nesilden nesile aktarılan atalardan kalma teknikler uygulanmaktadır. Koyun yününe alışkın olan birçok dokumacının lama yünüyle çalışmaya karşı bir miktar direnci vardır. Daha yağlıdır, daha yağlıdır bu yüzden daha yumuşaktır ama boyanması daha zordur.

-Proje nasıl devam ediyor? Gelecek için ne planladınız?

-Stoklarım ve stokta bazı parçalarım olmasına rağmen, her tasarımın farklı ölçülerde sipariş edilebilmesi nedeniyle sipariş üzerine üretim yapıyorum. Beni en çok heyecanlandıran şey spesifik sanatçı projeleri yapmak. Mesela şu anda New York'ta yaşayan Arjantinli ressam Alejandra Seeber'in üç eşsiz eserini üretiyorum. American Society'de bir sergisi var ve ben de onun çalışmalarından yola çıkarak üç tekstil parçası tasarlıyorum. Bu ortak bir çalışmadır. Bunlar iki büyük ressamın paleti gibi üç büyük parçadır. Kumaştaki delik, numunede kurulacak mini golf devresini entegre edecek bir delik görevi görüyor. Diğer parça ise goblen olarak asılacak. Sergiler haziran ayında New York'ta.

-Bir iş yaklaşık olarak ne kadar zaman alır?

-Ortalama iki ya da üç ay sonra elle bitirmeyi, kenarların açılmasını da eklemelisiniz… Seviyeyi hayal edin. detay aşkı bunun bir parçası olmalı, hepsinin harika bir tanımı var.

-İşinizin en çekici yanı nedir?

-Eserlerin hissedilebilmesi, dokunulabilmesi, yaşanabilmesi, uzanabilmesi. Bir sanat eserini başka bir ölçeğe, başka bir maddeselliğe, başka bir görsel bağa aktarırken ortaya çıkan sürpriz hoştur. Sanatçılar bile “vay be, buna inanamıyorum” diyor.. Kataloğumda bana ilham veren dönemin vefat etmiş sanatçılarının yanı sıra çağdaş sanatçılar da var. İlgili yetkilere ek olarak, bir eserin %100 çoğaltmak yerine parçalarını aktarmak, bir parçasını örmek için izin talep ettim. Ayrıca bu tekniği kullanmak isteyen sanatçılarla canlı bağlantı kurabilmeyi de seviyorum.

Orijinal tasarım Lalana'ya, duvar halıları Juan Tessi ve Ary Brizzi'ye ait.  Fotoğraf: Lalana Rugs ve Grupo Mass'ın izniyle.
Orijinal tasarım Lalana'ya, duvar halıları ise Juan Tessi ve Ary Brizzi'ye ait. Fotoğraf: Lalana Rugs ve Grupo Mass'ın izniyle.

Sorbonne'dan Pompidou Merkezine

Seninki gibi çok fazla vaka olamaz. 18 yaşında, Floransa Tek kelime Fransızca bilmeden Buenos Aires'ten Paris'e taşındı. ve Fransız edebiyatı okumak için Soborna'ya kaydoldu.

“Edebiyattaki herhangi bir diplomada olduğu gibi Dilbilim ve Retorik dersleri aldım. Geçtiğimiz yıl editörlük konusunda uzmanlaştım ve bir yayınevinde staj yaptım ama bu beni pek ikna etmedi. Daha sonra kariyer olarak ne yapmak istediğimi, yüksek lisans eğitimimi kendime sormaya başladım. Edebiyatı bir iş fırsatı olarak değil, eğitim olarak düşünmüştüm. Benim güçlü noktam Beşeri BilimlerBöylece nihayet lisanstan sonra kendimi sanata yönlendirmeye başladım. Bu ilgiyi bilen babamın (Rubén Cherñajovsky) tavsiyesine uydum. Sanat koleksiyonu yapıyor ve beni her zaman sergilere, rehberli müze turlarına götürüyordu. “Birlikte Venedik Bienali'ne gittik mesela.”

Daha sonra kendisi için Çağdaş Sanat sahnesine giriş niteliğinde olan bir sanat ve pazar kursu aldı. Yapılan Paris'teki Sosyal Bilimler Yüksek Araştırmaları Okulu'nda yüksek lisansantropoloji, sosyoloji ve siyasi tarih gibi farklı disiplinlerden konu almasına olanak sağladı.

“Araştırmam sırasında, 60'lar ve 70'lerdeki Arjantin kavramsal sanatını '67 ve '76'daki iki diktatörlük çerçevesinde yeniden sınıflandırma olasılığını inceledim. Kavramsal bir yaratım çerçevesinde Arjantin'in özgüllüğü ve sosyopolitik bağlam ilgimi çekti. Paris'te en çok sevdiğim galeride staj yapmaya başladım. Pompidou'ya böyle ulaştım. Müze, galerimizin temsil ettiği Meksikalı sanatçı Gabriel Orozco'nun retrospektif bir sergisini hazırlıyordu. Küratörün çalışmalarını gördüm ve çok beğendim. Onunla çalışmak istedim. Verdiği bir konferansa katıldım, yanına yaklaştım ve kendisinden iş istedim. 'Peki' diye yanıtladı, 'bana özgeçmişini gönder.' Yaptım, bir mülakatı geçtim ve bir iş açılana kadar dört beş ay süren bir staj yaptım. Başvurmak için Pompidou'da profilimin bazı Fransız adaylardan daha üstün olduğunu gerekçelendirmeleri gerekiyordu, çünkü orası bir kamu kurumu ve hâlâ öğrenci vizem vardı” diye anımsıyor.

İlk sözleşmesi sanat ve dansı birbirine bağlayan bir sergi içindi. Ayrıca retrospektiflere katıldı, Kültür ve Yaratılış Dairesi'nde çalıştı ve sanatın tüm disiplinlerini içeren festivallerin koordinasyonunu sağladı. Pompidou Kültür ve Yaratılış Dairesiyönetmeninin sağ koluydu.