Sanatla yaşamak, Mariela Ivanier'in inanılmaz kişisel koleksiyonu

celikci

New member
400 sanat eserinden oluşan bir koleksiyonla Pasaje Rivarola'da yaşıyor. Geçen Çarşamba reklamları kutlamak için Alejandra Radano'nun şarkı söylediği toplantıya benzer şekilde Koleksiyon Çayı adını verdiği toplantılar düzenliyor. Çok yönlü, kim olduğu sorulduğunda memnun bir ses tonuyla şöyle diyor: “Ben Mora'nın annesi, Hugo ve Raquel'in kızı ve Santiago'nun karısıyım.” Ancak aşırı maksimalist ve eğlenceli, çok renkli, neredeyse bir müze olan evine girdikten sonra, krizden geçen müşteriler için iletişimci olarak başladığını söyledi. Anlaşmazlık halindeki şirketlere resmi olarak danışmanlık yapmak üzere yola çıkmadı ancak şiddetli bir petrol sızıntısıyla karşı karşıya olan Petrobrás için çalıştıktan sonra, yine Arjantin'de kurulu olan ve 90'larda çöken lüks markalar tarafından işe alındı.

Ivanier 1997'den beri sanat eserleri ve parçalar topluyor. Fotoğraf: Ariel Grinberg.

Onun simgesel çalışması AMIA için yaptığı çalışmaydı.Yetkililerle bağlantılı olduğu halde dışarıdan da olsa 18 Temmuz'u anmak için çeşitli etkinlikler düzenledi.. Müşterileriyle birlikte ve onlardan bir şeyler öğrendiği için şanslı olduğunu ve birkaç sıcak gerçeği öğrendikten sonra, 1993 yılında Verbo ofisini açtı. “O andan itibaren, bir pandemide bile Zoom ve yayınla aralıksız çalıştım… ve yine işim, o anda bana bir kapı açan meslektaşlarımı ve müşterilerimi desteklemekti. Çünkü benim teklifim profesyonel sektörlerin nasıl ayakta kaldığını görene kadar tartışılmasıydı. Gerçek. Ve daha az bireysel olmayı öğrendim, büyük bir takım çalışması yaptım… Bütün bunlar olurken sanat dünyasıyla yeniden bağlantı kurdum. Bu bir yeniden buluşmaydı çünkü ailem her zaman çok yakındı. “Sanat benim DNA'mda var.”

Ev koleksiyonunuz

Bütün resimleri orijinaldir. Koleksiyoncu sanatın DNA'sında olduğunu söylüyor.  Fotoğraf: Ariel Grinberg.
Bütün resimleri orijinaldir. Koleksiyoncu sanatın DNA'sında olduğunu söylüyor. Fotoğraf: Ariel Grinberg.

Mariela yaklaşık 400 parçadan oluşan koleksiyonuyla yaşıyor. Yerli sürükleyici sanat diyebilirsiniz. “Yaşadığım ev burası, yalınayak yürüyorum, arkadaşlarım geliyor… Ev koleksiyonum – benim tanımladığım şekliyle – gösterişli değil. Koleksiyonculuğa ve koleksiyoncunun kim olduğuna dair birçok efsane var. Sadece büyük ekonomik değeri olan parçalara isim veren akranlarınızla tartışmalar var. Ya da çok sayıda parçaya sahip olan ve benim durumum bu. Özel olarak bir okul, bir dönem koleksiyonu yapan insanlar var… El Rojas'ı toplayan insanlar var, içinden pek çok sanatçı da toplanmış. Koleksiyonculuğa yol açan pek çok sebep olabilir. Birlikte yaşamayı sevdiğim şeyleri, Arjantin sanatını ve çağdaş sanatı topluyorum. Ve bunu uzun yıllardır yapıyorum” diye itiraf ediyor. Kendisi de Humberto Primo Caddesi'nde ve şimdi Pasaje Rivarola'da yaşadığı için, hamlelerinde dev bir tablo olmadığı sürece parçaları sergileniyor. “Bu duvarların direndiği en büyük duvar Marcela Mouján'ınkidir” diyor.

Bir ev için bir tablo

Mariela koleksiyonunu şöyle tanımlıyor: ev gibiArjantin ve çağdaş sanat eserleriyle. Fotoğraf: Ariel Grinberg.
Mariela, koleksiyonunu Arjantin ve çağdaş sanatın yer aldığı “sade” olarak tanımlıyor. Fotoğraf: Ariel Grinberg.

Koleksiyonunu oluşturmadan önce Mariela, Venezuela ve Tacuarí'deki ilk dairesinden kurtulmak zorunda kaldı ve borcunun bir kısmını Arjantinli sanatçı Pablo Siquier'in “bildiği bir şey ve bu onu mutlu ediyor” adlı bir eseriyle ödemek zorunda kaldı. Onun tablosu, başka bir eve erişmemi sağlayan bir kurtarmaydı. Taşındığımda, duvarlarda her zaman orijinallerin bulunacağına ve hiçbir zaman baskıların olmayacağına yemin ettim. Birkaç şeyi çerçeveletmiştim ama onları attım ve boş duvarlarla yaşamaya karar verdim. Bana görüneni ve neyi beğendiğimi bu şekilde bulmaya başladım.” İlk eser Martin Kovensky'ye aitti.

“Martín Caparrós bizi bir araya getirdi çünkü bence Kovensky ilk kitabını sunuyordu ve baskıya ihtiyacı vardı. Beni önerdi ve anlaştık. Ben kitabı ona hediye ederdim, o da bana bir eser verirdi. Sunumun ardından beni atölyesine davet etti ve çalışmalarımı gösterdi. Bir tabloya baktım ve bana bir salonda reddedildiğini söyledi, bu da hemen ilgimi çekti. Ve koleksiyonumdaki en başarılı çalışmalardan biriydi. Satılık değildi ama görenlerin çoğu o tablo yüzünden ondan iş istiyordu.”

Koleksiyonundaki ilk eser Martín Kovensky'ydi. Fotoğraf: Ariel Grinberg.
Koleksiyonundaki ilk eser Martín Kovensky'ydi. Fotoğraf: Ariel Grinberg.

Kimler koleksiyoncu olabilir?

Mariela'ya göre herkes bir koleksiyon başlatabilir ve o da bunu hararetle tavsiye ediyor. “Bu, duyarlılığa sahip olanlar ve çok fazla paraya ihtiyaç duymayanlar için yaşam kalitesinde bir değişiklik. Herkese göre sanat eserleri var. Merak edenlere korkmamalarını öneririm. Tüm bu yıllar boyunca (1997'de başladım) genel olarak sanatçı olan farklı editörlerle bağlantı kurdum. Kariyerlerini yoluna koymayı başardıklarında bisiklet sürmeyi bırakırlar. Yaklaşık 7 yıldır aynı zamanda çerçeveci olan Mariana Gallego ile çalışıyorum. Görünüşü önemlidir çünkü böyle bir eserin hasırla büyütüleceğini veya böyle bir şeyle küçültüleceğini bilir. Kendisi aynı zamanda bir sanatçıdır. Eserlerin nereye yerleştirileceği çok içsel bir karardır. Karnımın bana ne söylediğini merak ediyorum. Renklerin uyuştuğunu düşünmüyorum, sanırım aşık oluyorlar…”

Kitsch dokunuşlarla vintage dekorasyon

Evinin tarzını bol miktarda vintage içeren kitsch bir şey olarak tanımlıyor. Fotoğraf: Ariel Grinberg.
Evinin tarzını bol miktarda vintage içeren kitsch bir şey olarak tanımlıyor. Fotoğraf: Ariel Grinberg.

Apartman projesi mimarlar Rosalba Smulevici ve Cinthia Atlas'a ait. Orijinal zeminleri, ahşap açıklıkları ve vitray pencereleri ile Fransız tarzına saygı duymuşlardır. Soyunma odası, L şeklindeki çalışma masası ve takılar için giyinme odası mobilyaları bir marangoz tarafından yapılmıştır. “Takıları seviyorum. Evimin tarzı biraz kitsch ve bol miktarda vintage var. Barrio Norte'deki bir mağaza olan Sebastián Salazar'dan birçok şey satın aldım. Sandalyeler, koltuklar, masalar… Bana ilham verdi çünkü vintage tasarımları alıp yeniden kopyalıyor. Kullanılmış mobilya değildir. Kitsch'le çelişen 50'li yılları seviyorum. Benim halim çelişkili (gülüyor). Yemek odasına yerleştirilmiş, dolap masası olarak Churba'nın -Cabildo ve Juramento'dayken- yine annemden gelen orijinal bir çalışma masasını getirdim. “Maksimalizmi her zaman sevdim” diyor.

Evinizde doğal ışık olmadığı için ışık çok önemlidir. “Dolayısıyla aydınlatma konusu çok önemliydi. Tavanı ben seçmedim, çevreye göre çok modern. Ama gerekliydi. İnsanların zıtlıklar tarafından cesaretlendirilmesini ilginç buluyorum. Evin dekorasyonunu bir dergiden kopyalayıp, kendi tarihinin parçası olan objeleri koymayanları alkışlıyorum. Bu kişiselleştirmedir, alanı kendinize ait kılmaktır. Modadan çok da farklı değil. Giydiğim bu etek modaya uygun olmasa da bana rahat geliyor. Ve aynısını evimde de istiyorum. Orada yaşayanlar için rahat olmalı, kişiliklerine uygun olmalı.”

Koleksiyon çayları

Yatak odası için “Aşk Kırmızısı” boya rengini seçti.  Fotoğraf: Ariel Grinberg.
Yatak odası için “Aşk Kırmızısı” boya rengini seçti. Fotoğraf: Ariel Grinberg.

Mariela her zaman kutlama yapmak için bir neden bulur, evinin kapılarını açar ve Koleksiyon Çaylarına davet eder. “Her şey çok güzel şeylere sahip olduğumu keşfetmem ve bunları paylaşmak istememle başladı. Bugün Miami'de yaşayan galeri sahibi Florencia Kaplán ve kültür müdürü Florencia Binder adlı iki arkadaşımın teşvikiyle evimi açtım ve arkadaşlarıma çay ikram ettim. Kaldıkları ortaya çıktı ve çay saati kokteyl saatine dönüştü ama alkol yoktu. Bir sonraki çaya bir şarap ekledim. Gönül hep arkadaşlarımdı, sonradan arkadaşlarını getirdikleri için çoğaldılar. Doğrudan telefonumla davet ettiğim arkadaşlarımın arkadaşları. Buna bağlantı çayı diyebilirsiniz, çünkü bütün mesele budur. Sanat aşkı için birbirine bağlanan insanlar. Görüşme çok güzel, ücretsiz ama kişi sayısına sınır koymam gerekiyor. Bazı markalar (içecekler, atıştırmalıklar) beni destekliyor çünkü topladığım halkın onları ilgilendirdiğini düşünüyorum; Bazen müzisyen arkadaşlar gelir. Alejandra Radano'nun yanı sıra bana bin çocuk vereceksin, bandoneon çalan Pablo Mainetti… Hostes olmayı gerçekten seviyorum” diyor Mariela.

Bazen Koleksiyon Çayları sokaklara çıkıyor.
ve kültürel mekân olan güzel Pereda Sarayı'nda bir sergi sunuyor. Brezilya Büyükelçiliği – Brezilyalı/Arjantinli sanatçı Ileana Hochmann tarafından. Sergilenen parçalar (tekstil, yağlıboya tablo, fotoğraf) 60 yıllık retrospektif Üçüncü Marj'ı sergiledi. Ekim ayında Koleksiyon Çayı, diğerlerinin yanı sıra ABD Büyükelçisi Marc Stanley ve eşi Wendy Hillebrand ile DAIA başkanı Jorge Knovlovits, Renata Schussheim ve Silvana Ovsejevich'i kabul etti.

Orijinal zeminleri, ahşap açıklıkları ve vitray pencereleri olan Fransız tarzı bir binada yaşıyor. Fotoğraf: Ariel Grinberg.
Orijinal zeminleri, ahşap açıklıkları ve vitray pencereleri olan Fransız tarzı bir binada yaşıyor. Fotoğraf: Ariel Grinberg.

Mariela aynı zamanda iki kitabın da yazarıdır. Birincisinin adı Koleksiyon Çayı ve şu anda kitap editörü olan Gabriela Kogan tarafından tasarlandı. “Bunu tek başımıza yaptık, kendi kendini yayınlamaktı. 2013 yılında Arteba kapsamında MALBA'da sunuldu. Nesne kitabıydı, dağıtmak için 2 bin adet bastırdık. İkincisini editör Gaby Comte ile Planeta ile yaptım. Sanatla bağlantılı 141 kadının ifadesiyle Sanat Evde adını taşıyor. Galeri sahiplerinin, küratörlerin, grafik tasarımcıların, aşçıların, mimarların deneyimlerini yansıtıyor… Her biri sanatla olan benzersiz ve kişisel ilişkisini anlatıyor. Ebeveynleri Di Tella Enstitüsü'ne bağlı harika sanatçıları kabul eden Narda Lepes'ten fotoğrafçı Alejandra López'e kadar. Sanatla ilişki kurmak çok kolaydır. Buna sahip olmamak çok zor” diyor Ivanier.

Sanat evde, Buenos Aires Şehri Hükümeti ile Madrid Belediye Başkanlığı arasında yeniden başlatılan bağlantıyla ilgili olarak Madrid'deki Casa América'da ve ayrıca New York'taki Arjantin Konsolosluğu'nda sunuldu. Şubat 2025'te Miami'deki Arjantin Konsolosluğu, İspanyol Kitap Fuarı ile birlikte İspanyolca konuşan okuyuculara yönelik sunumunu planladı.