Tıbbın onun için olmadığını düşünüyordu ve şimdi pankreas kanserine karşı mücadelenin ön saflarında yer alıyor

celikci

New member
Río Cuarto'luyum ”diyor Dr. Martín Fernández Zapico, Bir cordoba melodisi Yirmi beş yıl önce Minnesota, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşıyor olmasına rağmen onu terk etmedi. Sonra, gururlu bir gülümsemeyle, ofisinin bir duvarına dikkat çekiyor ve şöyle diyor: “Bu bayrak ben bir hayran olduğum kulübün, öğrenci atletizm derneği (Río Cuarto'dan).”

Martín bir Cordoba çocuk doktoru ile evlidir ve iki küçük “Minnesotanas” kızı vardır ve kendini “çok Arjantin” olarak ilan eder.

Ancak, ek olarak, dünyanın en prestijli tıbbi kurumlarından biri olan Mayo Clinic'ten ekibiyle çalışan önde gelen bir doktor ve bilim adamıdır. Pankrea kanseri ile mücadele etmek için “özelleştir” tedavileriYakın gelecekte, Batı'nın merkezi ülkelerinin sakinleri arasında kanser ölümünün ana nedenlerinden biri haline gelebilecek bir hastalık.

Bilim ile ilişkisi laboratuvardaki çalışmalarının çok ötesine geçer çünkü diğer bilim adamlarının öğretmeni ve akıl hocası olarak, Öğrencilerin bilime erişimini bildirin Hem birincil hem de ortaokul çocuklarında hem de üniversite öğrencilerinde yaratıcılığını ve yaratıcılığını daha da kötüleştiriyor, “daha sonra kendilerini akademik bilim yapmaya kendilerini adamışlar ya da değil, bilimin bağımsız düşünürler yaratma yeteneğine sahip olduğuna inanıyorum” diye açıklıyor.

Konuşma sırasında VivaFernández Zapico, yanlış nedenlerle ilaç incelemeyi seçtiğini açıkladı.

“Kültürel olarak, doktor ya da avukat olmak, hayatınızı değiştirebileceği orta-düşük bir sosyal tabakanın ailesinden geliyorum. Tıpa gittim, ama bunun nasıl olduğunu asla sormadım Doktorun Hayatı. İlerledikçe bunun benim için olmadığını fark etmeye başladım. Dürüst olmak gerekirse, kültürel ve küçük bir bilgi için yaptım. Ama üç nedenden dolayı şanslıydım: birincisi, çünkü ilk akıl hocamla tanışmama izin verdi; İkincisi, aynı zamanda tıbbi olan eşimle tanıştım; Üçüncüsü, ABD bilimsel sisteminin sapması nedeniyle, Arjantinli bir doktorun doktora ile aynı akademik seviyeye sahip olmasıdır. Beni tercih etti çünkü yapmama izin verdi Doktora sonrası konaklamalar ve öğretmen olmak için başvurun. Tıp hakkında şikayet edemem çünkü bana ödenemez şeyler verdi. “

Pankreas kanseri hücreleri mikrofotografi teknikleri ile alınır. Fotoğraf: Clarín Arşivi.

-Tacın sizin için olmadığını ne zaman fark ettin?

-Bakım sürecindeydi. İnsanların acılarının üzerindeki etkisini fark ettim. Diğer doktorların yaptığı ve çok acı çektiği gibi, onu ayırma kolaylığı yoktu. Buna ek olarak, bilimi gittikçe daha fazla sevdim çünkü daha fazla özgürlüğüm vardı ve sonra entelektüel oyununu yakaladım. Büyüdükçe eğitim bulmaya başladım, özellikle de mentorluk. Öğrencilere sahip olmak, öğrencilere sahip olmak beni çok dolduruyor.

-Neyce pankreas kanseri ile çalışmayı seçtiniz?

-Bu saha beni seçti. Córdoba Ulusal Üniversitesi Kütüphanesi için kart yapmaya gittiğimde, gönüllü öğrencilerin kanser araştırma çalışmaları yapmalarını istediklerini gördüm. Orada Pankreas Cancer'da çalışan ve sorun için çok heyecanlı olan ilk akıl hocam Dr. Mirta Valentich ile tanıştım.

-İstatistikler, önümüzdeki on yıllarda, bu hastalığın ABD'de kanser ölümünün ikinci nedeni olacağını belirtiyor. Projeksiyon çok şok edici.

-Bunun nedeni, pankreas kanserinin neredeyse etnik kökene veya sosyal statüye saygı göstermemesi, hepsine eşit davranmasıdır. Her ne kadar tüm kanserler mortaliteyi yüzde 30 oranında azaltmış olsa da, pankreas kanseri artmaya devam etmektedir. Ve neredeyse aynı tedaviye sahibiz, son 15 yıldan beri bazı modifikasyonlarla, biraz hastalığın doğası için ve o zamanlar, araştırmacıların kritik kitlesinin eksikliği nedeniyle biraz. Hastalığın doğası ile ilgili olarak, geç tespit edildiğinden ve tespit edildiğinde, tümör küçük olmasına rağmen, tedavilere karşı büyük bir dirence sahiptir.

-Neyce kritik araştırmacı kitlesinin eksikliğinden bahsediyorsunuz?

-Gelişmeler araştırmacı sayısı ve hastalığa yatırılan kaynaklar tarafından verilir. Ve bu, özellikle, başka hastalıkları olan aynı sayıda araştırmacıya sahip olmamıştır. İnsanları eğitmek zorundayız ve yıllar boyunca bilimdeki gençlerin eğitimine çok önem veriyorum.

-Bu bugün ne çalışıyorsunuz ve ekibiniz?

-Filmi görüyor musun AvataR? Orada Avatar bir kişinin yansımasıdır; Pankreas kanserinde eksik olduğumuz şey, organoid denilen bu kişiselleştirilmiş avarlardır. Örneğin, A tümörünün avatarı B tümörünün avatarından farklıdır. Hastalığı kişiselleştirilmiş bir şekilde temsil edecek hiçbir modelimiz yoktu, ama şimdi onlara sahip olmaya başlıyoruz. Fikir, bu modeller ve terapötik stratejideki bir değişiklik sayesinde, hastalığa kroniklik vermek için altı aylık pencereyi (R.: Hayatta kalma) büyütmeye çalışın. Özellikle pankreas kanserinde sahip olduğumuz sorun, tümörün nasıl olduğuna bakamayız, çünkü günlük bilgisayarlı bir tomografi yapamayız. Bu nedenle, hastalığın güne nasıl gideceğini tespit etmek için, bir glukometre ile yapıldığı gibi küçük bir kan damla damlacıkları olan hastalardan sürekli izleme yapmak için yollara sahip olmak için çalışıyoruz, çünkü belki hastayı tekrar görmek ve tedaviyi değiştirmek için dört hafta veya dört ay beklemek zorunda değiliz. Dolayısıyla, izleme daha etkili olacak dozu ele almamıza izin verecektir. Uyarlanabilir tedaviler yapılmalıdır, yani hastaya ve hastanın yanıtına uyum sağlar.

-Bu iş hangi aşama?

-Bu Mayo Kliniği'nin iki laboratuvarının ve Minnesota Üniversitesi'nden bir laboratuvarın çalışmasıdır. Fikir, mesafeyi izlememizi sağlayan bir cihaz oluşturmaya çalışmaktır. Cihaz var, uygulanabilir, ancak bir glukometrenin boyutu küçük yapmalıyız. İlk olarak, hastaların izole örneklerinde deneyeceğiz ve sonra ilk testi yapacağız. Umarım gelecek yıl hastalarda çalışmaya başlayabiliriz. Diğer alternatif, hastaların sahip olduğu merkezi yol limanına bir monitör dahil etmektir. Zaten bunun üzerinde çalışan bazı şirketler var. Bu izlemeye ne kadar hızlı olursa, hastaları tedavi etme şeklimizi o kadar hızlı değiştirebiliriz.

-Clínica Mayo'ya nasıl vardınız?

-Bir ilk akıl hocam bana “Che, Martín, bak, bazı teknikleri öğrenmek için üç ay gitme olasılığı var.” Dedi. İkinci sınıf öğrencisiydim. Sonra, ailemden biraz gümüş, bana ödünç veren, klinikten koydukları gümüş, tatilim sırasında üç ay gelebilirim. Üç konaklama yaptım, buradan, oradan para aldım ve bana bileti ödemek için paraları toplamaya çalıştım. Son konaklama sırasında, laboratuvar direktörü bana “Neden buraya doktora sonrası yapmak için gelmiyorsun?” Dedi. Arjantin'e döndüm, eşimle aldık ve onu gelmeye ikna ettik, bu yüzden sonsuza dek minnettarım. Onun için olmasaydı yaptığım her şeyi yapamazdım. Sahip olduğum başarıyı çok ya da çok borçluyum. Geldik ve bir gün bir gün doktora sonrası beş yılı, bölüm başı bana “Martin, burada kalmakla ilgileniyor musun?” Dedi ve beni işe aldılar. Çok şanslıydım ve çok çalıştım. Ne burada ne de oradan olan göçmen bu ikilikte yaşamak için iyi adapte oldum. Alışırsınız, bazen iki yerin kötülüğünü yaşamak zorundasınız ve iki yerin iyi şeylerini yaşamak zorundasınız. Dilin dili en karmaşık değil, en karmaşık olanı kültürün dilidir.

-Ailenin Arjantin'de tekrar yaşama planları arasındadır mı?

-Bilmiyorum, zor olacak, sana ne kadar imkansız olduğunu söyleyebilirim, çünkü burada kızlara sahip olmak daha fazla çekiyor. Onlara sahip olmadan önce her zaman geri döneceğimizi düşünüyoruz. Ama kızlar doğduğunda değişti, çünkü hayat öte yandan geçiyor.

-İşinizin tutkulu olduğu açıktır, ancak başka tutkularınız var mı?

-Futbol için asla iyi değildim, bu yüzden kendimi diğer sporlara adadım. Arjantin'deyken uzun süre voleybol oynadım ve yakın zamana kadar burada bir Rochester Ligi'nde yaptım. Ayrıca, aynı şehirde yaşamayan arkadaşlarla iletişim halinde kalıyoruz ve yaşadığımız sporları uyarlamaya çalıştık. Birkaç yıl önce, Sensei Projesi. Biraz koşmaya başladık, sonra yüzmeye başladık çünkü daha kolaydı ve bazıları triatlon yapmaya ve maraton koşmaya başladı. Burada seçtiğimiz aile, yeni aile ile fiziksel ve eğlence amaçlı bir etkinlik yapmak için kızartmalara katılmak için yavaş yavaş değiştik.

– Gelecek için hangi projeniz var?

-Zamanında felsefeyi daha çok seviyorum. Bilimi terk etmeyeceğim, ama bir noktada bu eğitim konusuna, eğitimde felsefeye ve bağımsız düşünürler oluşturmak için nasıl geliştirileceğine çok daha fazla zaman ayıracağımı düşünüyorum. Çok idealist ya da belki de çok hırslı, ama bence ne kadar bağımsız düşünürlerimiz var, o kadar iyi olacağız çünkü düşünce sizi daha cömertleştiriyor, herhangi bir ekonomik ve sosyal tabakanın ötesine geçiyor.

-Eğitim ve bilim projenizi nasıl belirlersiniz?

– Bence öğrencilere araç sağlamak için bilim ve bilimsel yöntemi kullanmak gibi birincil ve ikincil düzeylerde yapılabilecek şeyler var. Buna ek olarak, çocuklar üniversitede bir kariyere başladığında, mentorları olmalıdır. İlerlemelerini görmek için zamanla ilk, lise ve üniversiteden geçen bir grup çocuğu takip etmek isterim. Katıldığınızda ve doktora yapan erkeklere öğretmeye başladığınızda, değişikliği görebilirsiniz ve dört ya da beş yıl sonra olgunluklarını fark edebilirsiniz.

Rochester, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bilim adamı Fernández Zapico'nun işyeri. Fotoğraf: Gentileeza Mayo Kliniği.
Rochester, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bilim adamı Fernández Zapico'nun işyeri. Fotoğraf: Gentileeza Mayo Kliniği.

-Arjantin ve şehrinizden garip nedir?

-İnsanlar garip, halkınızla ne yaptığınız ve halkınıza neler oluyor. Uzun zaman sürdüğünüz her şey bu hislerle neredeyse yüzde yüz ilişkilidir.

-Tıp ve Bilimin Gelecek Mediation'ı nasıl olmak istersiniz?

-Bilimsel perspektiften, laboratuvarlarda bilimde öğrendiklerimizin tıbbi uygulamaya kadar hızlandırılacağı bir yol çok istiyorum. Bu harika olurdu. Ve ikincisi, ilacın içinde kendi başınaBence daha ucuz hale getirmeyi daha verimli hale getirmeye çalışmalısınız ve sizinle Amerika Birleşik Devletleri perspektifinden konuşuyorum. Sağlık sisteminin farklı olduğu Arjantin'de başka bir şeydir.

Çok bak

Kanser kontrolü: cesaret verici bir tedavinin anahtarları

Kanser kontrolü: cesaret verici bir tedavinin anahtarları

Çok bak

Tıpta Devrim: Daha fazla umut açan gelişmeler

Tıpta Devrim: Daha fazla umut açan gelişmeler