Zaten bazı yerli görevleri yapabilen ilk insansı robot olan Neo nasıl

celikci

New member
Yakın bir sabah Redwood City, California'da zarif bir iki evin ana kapısını oynadım. Saniyeler içinde Kapı yüzü olmayan bir robot açtıbeline ve uzun bacaklarına iyi ayarlanmış bir bej mameluco ile giyinmiş.

Bu ince insansı, İskandinav aksanı gibi görünen şeyle konuşmamı memnuniyetle karşıladı ve Elimizi güçlendirmeyi önerdim. Avuç içlerimize dokunduğumuzda bana şöyle dedi: “Squeemlerim güçlü.”

Bernt Børnich adında bir Norveçli mühendis olan ev sahibi biraz şişelenmiş su istediğinde, Robot döndü, mutfakta yürüdü ve buzdolabını bir eliyle açtı.

Norveçli mühendis Bernt Børnich ile insansı neo, onu üreten şirket. Fotoğraf: NYTimes.

Yapay zeka zaten arabaları idare ediyor, makaleler yazıyor ve bilgisayar kodu yazıyor. Şimdi insansı, İnsanlara benzemek için yapılmış makineler Ve yapay zeka aracılığıyla sürülen, günlük görevlerde bize yardımcı olmak için evlerimize yerleşmek üzereler.

Børnich, gelişmekte olan şirketin genel müdürü ve kurucusudur 1x. Yıl sonundan önce, bu başlangıç, robotunuz Neo'yu 100'den fazla Silikon Vadisi ve diğer yerlere yerleştirmeyi umuyor.

Børnich şirketi Humanoid satmayı planlayan düzinelerce şirket evlere ve işletmelere. Soruşturma firmasına göre Pist kitabıteknolojik sektörü analiz eden, 2015 yılından bu yana yatırımcılar 50'den fazla girişimciye 7.200 milyon dolar tahsis ediyor.

Geçen yıl, yatırımlar 1,6 milyar doları aştığında insansı için öfke yeni bir zirveye ulaştı.

Bu, Elon Musk ve Tesla'nın elektrikli arabaları olan diğer milyarları saymadan Optimus'a yatırım yapıyor, Uzun zaman önce inşa etmeye başlayan bir insansıtam olarak 2021'de.

Børnich ve Musk gibi girişimciler, bir gün insansı insanların şu anda yaptığı fiziksel işlerin çoğunu yapacağına inanıyor, Tezgahı temizleme ve bulaşık makinesi bulaşık makinesi gibi yerli görevlerpaketleri sınıflandırma ve bir montaj hattında otomobil inşa etmek gibi üretim işleri gibi para yatırma çalışmaları.

Örneğin en basit robotlar – küçük robotik botlar ve otonom el arabaları – depozitolarda ve fabrikalardaki iş yükünü uzun süre insanlarla paylaşın.

Neo üreten şirket, Silikon Vadisi'ndeki 100 yere yerleştirmeyi umuyor. Fotoğraf: NYTimes.
Neo üreten şirket, Silikon Vadisi'ndeki 100 yere yerleştirmeyi umuyor. Fotoğraf: NYTimes.

Artık şirketler makinelerin yapabileceği En geniş görev aralığı İnsanların yürüme, bükülme, dönme, ulaşma, bir şeyler yakalama ve genel olarak görevlerini yerine getirme şeklini taklit etmek.

İnsanlar için evler, ofisler ve mevduatlar inşa edildiğinden, bu şirketler Humanoidler daha iyi donanımlıdır Dünyada insan olmayan bir forma sahip olan diğer herhangi bir robotu geliştirmek.

Yıllarca gösterilen çevrimiçi videoları dolaştılar Dikkate değer beceriler Bu makinelerin, ancak genellikle insanlar tarafından uzaktan rehberlik ettiği. Ve bulaşık makinesi yükleme gibi basit görevler onlar için basit bir şey değildir.

Silikon Vadisi'nde gebelik

İlk olarak neredeyse bir yıl önce Silikon Vadisi'ndeki 1x ofise gittim. Ofise girdiğinde Havva adı verilen ve kapıyı kapatan bir insansıYemekler olarak bu göz robotunun aslında gizlenmiş bir insan olduğu hissinden kaçınamadım.

Havva bacaklara değil, tekerleklere geçti. Hala insan gibi görünse de. Düşündüm UykuluWoody Allen'ın 1973 komedisi robotik uşaklarla dolu ve robotin Süpersonik.

1960'ların animasyon dizisi Supersonic dizisinden bir karakter olan Robotina. Yurtiçi görevleri yapabilirim.
1960'ların animasyon dizisi Supersonic dizisinden bir karakter olan Robotina. Yurtiçi görevleri yapabilirim.

Şirketin mühendisleri zaten Neo'yu inşa etmişti, ancak Robot henüz yürümeyi öğrenmemişti. Şirketin ön versiyonu şirketin duvarlarından birine asıldı.

2022'de Børnich, IA adlı Eric Jang araştırmacısı ile bir Zoom görüntülü görüşmesine bağlandı. O ana kadar birbirlerini tanımıyorlardı.

Şu anda 30 yaşında olan Jang, Google merkezinde bir robot laboratuvarı Silikon Vadisi'nde ve şu anda 42 yaşında olan Børnich Halodi robotik.

Potansiyel bir yatırımcı Jang'dan, oraya yatırım yapmaya değer olup olmadığını görmek için Halodi hakkında bilgi toplamasını istemişti. Børnich Havva'yı sergileyen görünüyordu.

Ergenliğinden beri inşa etmekten hayal ettiği bir şeydi, ilham aldı Birçok robot uzmanıbilim kurgu için (en sevdiğiniz film: Bıçak koşucusu).

Jang, “Mümkün olduğunu düşünmediğim bir donanım seviyesi gördüm” diyor.

Potansiyel invertör Halodi'ye yatırım yapmadı. Ama yakında Jang Børnich'i güçlerini birleştirmeye ikna etti.

Jang, matematiksel sistemlerle robotlara yeni beceriler öğreten bir Google ekibinin parçasıydı. Sinir ağlarıgerçek dünya görevlerini temsil eden verilere dayanarak öğrendikleri. Havva'yı gördükten sonra Jang, Børnich'e aynı tekniği insansı için uygulamasını önerdi.

Sonuç olarak yeniden adlandırdıkları bir transatlantik şirketti 1x. Yaklaşık 200 çalışana kadar büyüyen girişim, şu anda Tiger Global ve Openai gibi yatırımcıların finansmanında 125 milyon dolardan fazla.

Eve ile görüştükten yaklaşık altı ay sonra, şirketin laboratuvarına döndüğümde yürüyen bir NEO aldı.

Ona dijital dünyada tamamen hareket etmeyi öğretmişlerdi. Bir video oyununa benzer bir ortamda gerçek dünya fiziğini simüle etmek, dijital bir versiyonu eğitin Robotun ayağa kalkması, dengede ve zamanla adım atın.

Aylarca süren bu dijital robotu eğittikten sonra, öğrendikleri her şeyi onun tarafından fiziksel bir insanca aktardılar. Yolumu getirirsem, Neo durdu ve hareket etmeye devam etmek için beni kuşattı. Onu göğsüne iterse, ayakta durmaya devam etti. Bazen mücadele etti veya Ne yapacağımı bilmiyordum. Ama insanlar gibi bir odada yürüyebilirim.

“Bütün bunlar öğrenilmiş davranış“, Jang, Neo'nun her adımı yere çarparken açıklıyor.” Herhangi bir ortama koyarsak, bunu nasıl yapacağınızı bilmelisiniz. “

Yurtiçi Görevler

Bir ay sonra Børnich'in evine döndüğümde Neo Buzdolabının paslanmaz çelik kapısı ile sorun yaşamaya başlamak. WiFi bağlantısı düşmüştü.

Ancak gizli teknisyen onu yeniden başlattığında, robotu küçük görevinde sorunsuz bir şekilde yönlendirebildi. Neo bana bir şişe suya ulaştı.

Ayrıca çamaşır makinesini sepetten almak için dikkatli bir şekilde çağırdığını gördüm. Ve Børnich ve ben mutfaktan sohbet ederken, Robot tezgahları temizlemeye başladı. Her şey uzaktan kumanda tarafından yapıldı.

İnsanların komuta edilmesi bile, Neo bir fincan düşebilir veya havuzun altındaki çöp tacho'ya boş bir şişe atmaya çalışırken doğru açıyı bulmakta zorluk çekebilir.

Son on yılda çok gelişmişken, Humanoidler henüz insanlar kadar çevik değil. Örneğin Neo, kollarınızı başınızın üstüne kaldıramaz.

NEO'ya yerli görevlerde rehberlik ederken, Børnich ve ekibi veri toplayabilir -kameralar ve diğerleri aracılığıyla Robot'un kendisine yüklenmiş sensörler– Aynı görevlerin nasıl yapıldığını gösteriyorlar.

1x mühendisler bu verileri NEO'nun şimdiye kadar sahip olduğu becerileri genişletmek ve geliştirmek için kullanabilirler.

Tıpkı chatgpt'in internette seçilen metinleri analiz ederek akademik eserleri yazmayı öğrenebileceği gibi, Bir robot pencereleri temizlemeyi öğrenebilir Saatlerce dijital video boyunca belirli yönergelerin belirlenmesi.

Dahil olmak üzere çoğu insansı proje Optimus Musk ve benzeri gibi benzer girişimler Apptronik Ve Şekil aBen, yönlendirilmiş Mevduat ve fabrikalar için insansı tasarlayınbu kesinlikle kontrol edilen ortamlara dayanarak robotların navigasyonu için daha basit olacaktır.

Şimdilik, 1x Norveç'teki kendi endüstriyel tesisinde üretilen bu makineler için henüz bir fiyat belirlemedi.

İnsan çalışanına veda ediyor musunuz?

Neo gibi bir insansı üretmek yaklaşık olarak küçük bir araba üretmekle aynıdır: on binlerce dolar. Mühendis, “Her evin bize verilerini kendi şartları altında vermesini istiyoruz.” Dedi.

Bu verileri kullanarak Børnich, Neredeyse herhangi bir iç görevi yerine getirebilen bir insansı. Bu, Neo'nun evleri temizleyerek hayat kazananların yerini alabileceği anlamına gelir.

Neo Robot, Kaliforniya'daki bir evin mutfağında. Fotoğraf: NYTimes.
Neo Robot, Kaliforniya'daki bir evin mutfağında. Fotoğraf: NYTimes.

Ama bu hala yıllar uzakta, en iyi ihtimalle. Ve yaşlı insanların ve reşit olmayanların konut veya bakımını temizlemekten sorumlu olan personel sıkıntısı nedeniyle, iyi gözlerle gördükleri bu işgücünü temsil eden kuruluşlar Yeni teknolojilerin yükselişi Bu, 1x gibi şirketlerin insan işçilerle iyi çalışan robotlar üretmesi şartıyla evde etkili bir şekilde çalışıyor.

“Bu araçlar, en genişleyen, zorlu ve tehlikeli eserlerden bazılarını kolaylaştırabilir ve insan kaynaklarının konsantre olmasına izin verebilir. İnsanların sadece çözebileceği şeyler”, Yorumlar, ev temizliği personeli, ev bakımı ve ülke çapında bebek bakıcıları temsil eden Ulusal Yerel İşçiler İttifakı Başkanı Ai-Jen Poo.

Bildiğim diğer insansı korkutucu olabilir. 1.65 metreden daha az ve 30 kilo olan Neo değil. Ancak ben Bir evcil hayvanı mı yoksa bir yaratığa mı yaralayamayacağımı merak ettimdüşme ile.

İnsanlar bu makinenin evlerine girmesine izin verecek mi? Becerileriniz ne kadar hızlı gelişecek? Olabilmek Günlük işlerinden özgür insanlar? Bu soruların henüz bir cevabı yok. Ama Børnich devam ediyor.

Çeviri: Román García Azcárate.

Çok bak

Cinsel Robotlar Tartışmayı Çin'de bile açıyor

Cinsel Robotlar Tartışmayı Çin'de bile açıyor

Çok bak

Robot zamanında kanaryalar, köpekler ve deniz aslanları katlanıyor

Robot zamanında kanaryalar, köpekler ve deniz aslanları katlanıyor