65 yıllık bir programlama dili kullanıyorlar ve saati 100 dolar alıyorlar

celikci

New member
Ne dünyadaki en gelişmiş Yapay Zeka chatbotu ne de milyonlarca veriyi yönetebilecek en gelişmiş platform: Dünyanın en hızlı büyüyen teknolojilerinden biri olan ve kullanmayı bilenlere çok yüksek maaşlar sunan, 1959'da doğdu. ve kırk yılı aşkın süredir üzerinde çalışan insanların hakimiyetindedir. Nasıl oluyor da pek çok kişinin kullanımdan kaldırıldığını düşündüğü bir dil hâlâ gündelik yeniliklerin merkezinde yer alıyor?


Bu, COBOL (Ortak İş Odaklı Dil), bir ana bilgisayar teknolojisidir. Finans ve bankacılık dünyasının ana sistemlerinin kalbinde yer alır.Yönetim yazılımları, sigorta şirketleri ve bazı devlet sektörlerinde oldukça popüler olmasının yanı sıra.


Programlama dillerinin popülerliğini kaydeden aylık bir sıralama olan TIOBE programlama topluluğu endeksine göre, bu yılın Mayıs ayında COBOL en çok kullanılan yirmi arasında yer aldıAltmış yıldan daha eski olmasına rağmen faturayı Python, Java, C ve diğer çağdaş gelişmelerle paylaşıyor.


Ve zaman bu dil için sorun gibi görünmüyor. Son doğum gününde 75 mum üfleyen Bill Hinshaw, COBOL Cowboys'un kurucusu ve CEO'sudur.Bankacılık sektörünü benzeri görülmemiş bir taleple destekleyen bir Teksas şirketi. Bu Amerikalı programcı yarım asırdan fazla bir süre önce çalışmaya başladı ve emekliliğin hayalini bile kurmuyor.


COBOL sistemi en çok kullanılan 20 sistem arasındadır. Fotoğraf: Shutterstock.


Bir dilin 60 yaşında olması onun iyi olmadığı anlamına gelmez.



COBOL Cowboys, ülkenizdeki düzinelerce şirkete destek sunmaktadır ve o dilde uzmanlardan oluşan tam bir kadroya sahiptir. Hinshaw'ın kendi sözleriyle Bunlar “genç insanlar” ama yaş ortalaması 50 civarında. Hepsi saatte en az yüz dolar alıyor. Ve baş edemiyorlar.


Her ne kadar birçok fonksiyonunun güncellenebileceğine şüphe olmasa da, Gerçek şu ki COBOL'un çok sağlam olduğu kanıtlandı ve bu kritik endüstrilerde onun etrafında oluşturulan tüm mimarinin değiştirilmesi çok karmaşık ve her şeyden önce çok pahalı olacaktır.


Kobolero Talebi


Ekiplerin canlılığına rağmen kaçınılmaz olarak emekli olacak programcıların yerine yeni programcılar yetiştirmek olan IBM'in COBOL eğitim alanı başkanı Donna Dillenberger, “Bir dilin 60 yaşında olması onun iyi olmadığı anlamına gelmez” dedi. Hinshaw'ın gösterdiği gibi.


Ülkemizde de bu dil çok çeşitli uygulamalarda kullanılmakta ve yoğun talep görmektedir. Örneğin BT şirketi Patagonia, yaşı ne olursa olsun yeni yetenek talebine yanıt vermeyi amaçlayan kapsamlı bir COBOL eğitim ve mentorluk programına yıllardır sahip.


“Kobolero” olarak bilinen Milyon dolarlık sektörlere destek veren bir meslek ancak genç Arjantinliler için her zaman çekici değildir. Bu nedenle yaşlıların aktif kalması ve deneyimlerini aktarması için de bir fırsattır.


BT Patagonya CSO'su Carolina Olivera, “Teknoloji endüstrisinde sağlam bir gelecek inşa etmek için nesiller arası işbirliğinin gücüne ve bilgi paylaşımının değerine inanıyoruz” dedi. Ve moda ve trendlere rağmen yaşlılar direniyor.