Lisede sorumlu geçince ne oluyor ?

Burak

New member
Lisede Sorumlu Geçince Ne Oluyor? Eğitimde Komik, Gerçekçi Bir Bakış

Hadi gelin, hep birlikte lisede "sorumlu geçme" kavramının ne anlama geldiğine biraz mizahi bir açıdan bakalım. Lisede, notların karıştığı, sınavların belirsiz olduğu, herkesin yaz tatiline nasıl gireceğini düşündüğü o dönemde, bir anda "sorumlu geçme" durumu ortaya çıkıveriyor. "Sorumlu geçmek ne demek?" derseniz, işin içinde biraz şans, biraz da öğretmenin anlayışına bağlı bir durumun olduğunu söyleyebilirim. Ve tabii ki, sorumlu geçmenin ardında hepimiz için biraz tedirginlik ve bir miktar komik drama yatıyor. Şimdi, gelin bakalım sorumlu geçmenin "gizli" dünyasına! Bunu sen de deneyimledin mi? Sorumlu geçerken yaşadığınız komik anlar varsa, forumda paylaşmayı unutmayın!

Sorumlu Geçmek Ne Demek? Yani Gerçekten Ne Oluyor?

Sorumlu geçmek, aslında eğitim sisteminin, öğrencilere birkaç şans daha tanıdığı bir "af" durumu gibi düşünülebilir. Yani bir dersin final sınavında başarısız olduktan sonra, öğrenciye, o dersi bir daha alma fırsatı tanınır. Bu, teorik olarak, öğrencinin bu dersi "geçmediği" ama eğitim yolculuğuna devam edebilmesi için bir çözüm sunar.

Ama işin komik tarafı şu: Sorumlu geçmek, genellikle öğrencilerin tatilde kafa rahatlatma hayalleri kurarken, dersleri de bir şekilde geçip geçmediğine bakmadığı zamanlarda gerçekleşiyor. "Sorumlu geçtim, ama o dersin ders kitabını hala kimse okumamış, ne işime yarar ki?" diyerek hayatına devam etmek isteyen öğrencilere çokça rastlanır. O an tatilin ortasında "Oh, sorumlu geçtim, neyse ki o ders geçti" diye düşünüp, konuyu kafalarından silerler.

Tabii, sorumlu geçmek sadece bir dersin notunu geçmekle kalmaz. Bazı okullarda, sorumlu geçilen dersin etkisi, öğrenciyi bir yıl daha uzatabilir ya da mezuniyetini bir yıl erteleyebilir. Bazı okullarda ise bu durum çok da dramatik değildir. Her şey, okula ve öğretmene göre değişir.

Erkeklerin Çözüm Odaklı Yaklaşımı: Strateji ve Planlama Zamanı

Erkeklerin sorumlu geçme durumunda, genellikle çözüm odaklı yaklaşım sergilediğini gözlemlemek mümkün. Stratejik bir bakış açısıyla, “Geçmedim ama bu dersi nasıl geçerim?” sorusunun cevabını hemen araştıran biriyle karşı karşıya kalırsınız. Erkekler, olaya “plan yapalım” mantığıyla yaklaşır. Dersin öğretmeniyle ilişki kurmak, ek dersler almak ve o sınavı bir şekilde geçmek için çeşitli taktikler üretmek, erkeklerin sorumlu geçiş durumundaki en yaygın davranış biçimlerinden biridir.

Örneğin, bir erkek öğrenci, tatil öncesinde sorumlu kaldığı dersten nasıl kurtulacağını araştırmak için "internetten kısa yollar" aramaya başlayabilir. "Geçme tüyoları" veya "o öğretmeni nasıl ikna edebilirim?" tarzında çözümler peşinde koşabilir. En nihayetinde, erkekler için sorumlu geçmek, biraz da strateji geliştirmek ve zor bir durumu eğlenceli hale getirmekle ilgilidir. "Ne de olsa bu ders her zaman geçilir, hadi bakalım!" düşüncesiyle hareket ederler.

Kadınların Empatik ve İlişki Odaklı Bakış Açısı: Duygusal Derinlik ve Sosyal Etkiler

Kadınların sorumlu geçme konusuna yaklaşımı, biraz daha duygusal ve ilişki odaklıdır. “Bu dersin bana ne kadar etkisi olacak?”, “Gerçekten bu sorumlu geçiş durumu benim için anlamlı mı?”, “Dersin öğretmeniyle ilişkim nasıl, ona ne kadar güvenebilirim?” gibi sorular, kadınların aklında daha fazla yer eder. Kadınlar, daha çok eğitim sürecine, öğretmenle olan ilişkiye ve sosyal etkilere odaklanır.

Sorumlu geçme, bazen kadınlar için bir tür duygusal yük olabilir. “Başarısız oldum, bir kez daha böyle bir durum yaşamak istemem” düşüncesiyle, kadınlar daha fazla kaygı yaşayabilir. Bu kaygılar, sadece akademik başarısızlıkla sınırlı kalmaz, sosyal etkiyi de kapsar. “Arkadaşlarım ne düşünür? Ailem ne der?” gibi sorular, kadınların sorumlu geçiş durumunu daha çok içselleştirmesine neden olabilir.

Ama diğer taraftan, bu durum, kadının güçlü bir empati kurma ve sorumlu kaldığı dersin anlamını bulma yolunda da bir fırsat olabilir. Kadınlar, bazen başarısızlıktan ders çıkarıp, duygusal olarak büyüme fırsatı bulurlar. “Sorumlu geçtim ama bundan nasıl bir şeyler öğrenebilirim?” sorusunu sorarak, sorumlu geçmeyi bir fırsata dönüştürebilirler.

Sorumlu Geçmenin Sosyal ve Eğitsel Yansımaları: Komik Olan Kısımlar ve Gerçekler

Sorumlu geçmek aslında öğrencilerin sosyal yaşamlarını da etkileyebilir. “Senin dersin nasıl gidiyor?” sorusuna karşı verilen tepki, bazen “Her şey yolunda, o dersi sorumlu geçtim” şeklinde olabilir. Sosyal medyada bile bazen, "Sorumlu geçtim ama yaşadığım en büyük ders şu oldu!" gibi paylaşımlar sıkça karşımıza çıkar.

Bazı öğrenciler, sorumlu geçtikleri dersi tamamlamak için bir ders tekrarı yaparlar. Bu süreç, sosyal hayatta yalnızca ders çalışma yerine "Bu yaz nasıl daha iyi bir tatil yapabilirim?" diye düşünmekle geçer. Ancak, gerçekten de sorumlu geçmek, bazen "daha iyi" sonuçlar doğurabilir. Bazı öğrenciler, sorumlu geçtikleri dersi tekrar ederek, konuyu daha iyi öğrenebilir ve akademik başarısını artırabilir. Diğer yandan, bu sürecin komik yanı, dersi geçememekle birlikte hala tüm tatilin keyfini çıkarabilmektir.

Sonuç: Sorumlu Geçmek – Sonraki Adımlar ve Gerçeklerden Ders Almak

Sonuç olarak, sorumlu geçmek bir felaket değil, bir fırsat olabilir. Hem erkekler hem de kadınlar, sorumlu geçmenin farklı yönlerini deneyimleyebilir. Ancak önemli olan, bu durumu bir olgunluk testi olarak görmek ve ne olursa olsun eğitiminizden öğrenmeye devam etmektir. Sorumlu geçmek aslında sadece bir ders değil, hayat dersidir. Bu ders de biraz komik, biraz derin ve bazen de düşündürücüdür.

Siz sorumlu geçtiniz mi? Ne hissettiniz? Forumda deneyimlerinizi paylaşın, hep birlikte bu eğlenceli ama bir o kadar da ciddi konuyu konuşalım!