Marina Abiuso, eğlenceli ve boğucu bir uyum sağlama (ve bunu asla başaramama) arzusunu tasvir ediyor.

celikci

New member
Diyetlere gönderme yapan başlığa ve kapaktaki daireye benzeyen yuvarlak kadın görseline rağmen Ücretsiz jelatin (Gezegen) çok daha fazlası kilolu bir kız hakkında bir roman vücudundan rahatsız olduğunu hissediyor. Başka bir şeyle ilgili. Marina Abiuso, matbaacılıkla yetişmiş gazeteci, aynı zamanda radyo ve televizyonda da çalıştıilk kez kurguya giriyor ve sosyal zorunlulukların kadınlar için sahip olduğu gücü yansıtan, eğlenceli ve aynı zamanda üzücü bir hikayeyi bir araya getiriyorher zaman imkansız olmasına rağmen uyum sağlama ihtiyacı ve bunun nasıl her zaman eksik hissetmeye yol açtığını.

Kahramanın adı Laura, ama erkekler ona Laurita diyorlar; bu, onu çocuklaştıran ve onu bir arzu nesnesi, somutlaştırması gereken bir şey olmaktan uzaklaştıran şefkatli bir yol. Gençtir, Palermo'nun Buenos Aires mahallesinde kiralık bir dairede yalnız yaşamaktadır, Buenos Aires Üniversitesi'nde İletişim eğitimi almaktadır, bir radyo istasyonunda ilk sabah yapımcı olarak çalışmaktadır ve küçük bir konaklama ile girmesine rağmen, Görevini sorumluluk ve mükemmellik ile yerine getirir. Yani yükseliyor, iyi hareket ediyor, başarıya giden yolda. Aynı senTüm zamanlar eksik. Kaybedilecek kilolardan, gösterilecek erkek arkadaşa veya alınacak aşka.

Laura'nın arkadaşları, sevgilileri, bazen gerginleşen sadık bir grubu var. Ölçüyor, çileden çıkıyor, kaçınıyor, her şeyi anlatıp bitmiyor, yarışıyor. Kendisine biraz yetenek kazandıran bir çocuktan hoşlanıyor ama aynı zamanda sevmiyor. O senin arzu nesnendir, ıstırap ve zevk kaynağı, öz saygısını, itibarını ve amaçlarını tehlikeye attığı sonsuz risk. “Mükemmel” görünen bir erkek arkadaşı var ama biraz sıkılıyor ve elbette onun da kusurları var.

Ücretsiz jelatin Bu, tarihin nabzını tutan, hicivli ve dokunaklı, komik ve son derece dramatik bir ilk kişi. Egzoz. Seni güldürür. Bunaltıcı. Bazen Patrick Bateman'ın öfkeli marka ve tüketim sıralaması gibi görünüyor. Amerikan PsikosuBret Easton Ellis'in 1991 tarihli romanı, ancak birbirini izleyen öğünlerde: izin verilenler, izin verilmeyenler, direnenler ve savaşı kazananlar. Amaç, Wall Street'te daha fazla para ve prestij yerine, burada terazide bir rakamı görmek. Her iki durumda da mağdurlar kadınlardır. Laura onları kelimenin tam anlamıyla parçalamıyor ama parçalara ayırıyor ve nesneleştiriyor. En çok kötü davrandığı kişi kendisidir.

Kahraman amacına ulaşırken başka bir engelle karşılaşır. Ölüm listesi onu takip eden seri katilden oluşuyor. Asla gelmez ve bu, çalışan makinenin çıkardığı ses, ağızda bıraktığı acı tattır. Vücudundan memnun olmadığı için diyet yapıyor. Boyutuna takıntılı bir şekilde yaşıyor. “Daha az yer kaplamak”, “küçülmek” istiyorsunuz. Psikoloğa gidiyor ama en iç gözlemsel ilişkisi beslenme uzmanlarıyla oluyor. Kilo verdiğinde Laura, kilo aldığında ise Laurita oluyor. Bu küçücük, ondan kaçan tek küçük şey.

Her ne kadar kendine referans vermekten o kadar ileri gitmese de (coğrafya haber odalarıdır, radyodur ve baş karakter güncel olaylar programlarının yapımcısıdır) Yazar, karşı figürün “nasıl öğrenileceği” (yanlış) öğrenileceği bir hikayeye odaklanıyor.: Zayıf, güzel, başarılı, genç, erkek arkadaşı olan, üniversite mezunu, zarif, kendi evi olan, herkesin potansiyel rakip olduğu, her şeyden çok başkalarının, kendileri. Ve Laura ya da Laurita bu maddelerin hiçbirini karşılamıyor. Hikayenin gerilimi onun imkansız yarışındadır.

Gazeteci ve yazar Marina Abiuso. Fotoğraf: Instagram.

Ücretsiz jelatin Bu bir romantik komedi. Söz konusu olan aşk hikayesi kişinin kendisiyledir. Çevikliği, mizahı ve karakterleriyle bir mini diziyi andırıyor. “Bunu bana her zaman iltifat olarak söylüyorlar ve ben de bunu böyle kabul ediyorum. Mantıklı bir korkuyla, isterim. Laura'yı seviyorum, onun bir karikatüre dönüşmesini istemem. Ancak bunun gibi bir şeyin izleyici kitlesi olduğunu düşünüyorum, onu başka bir dile aktararak neler olacağını görmek ilginç olurdu,” diyor yazar ile diyalogunda. Clarín-Kültür.

Kitap ilk sezon olabilir
ile birlikte akış platformu seçenekleri arasında yer alacak kıskançCarolina Aguirre tarafından yazılan, başrolünde Griselda Siciliani'nin yer aldığı Netflix süper hiti. Tüm algoritma eşleşmeleri gibi bunların da hiç benzer olmadığını açıklığa kavuşturmak gerekir. Ücretsiz jelatin Başka bir konusu, başka bir kahramanı, farklı bir çatışması var. Ancak doğal olarak güzel ve iyi olmayan bir kadını ana karakter olarak göstermenin (iyi) yanlışlığını ortak olarak paylaşıyorlar.: kendisi için iyi olmayan şeyleri istiyor ve bu da gezdiği yayda belli bir zulmün ortaya çıkmasına neden oluyor. Kendisiyle, aynı zamanda çevresiyle ve en önemlisi diğer kadınlarla.

“Bir haftadır 15 kiloluk bir davetiye bekliyordum” diye tükrüyor, aynı zamanda dilek dileyen kahraman: “Beni daha önce görmemiş birine aşık olmayı çok isterim. Benim her zaman sıska olduğumu düşünüyor, hiç çaba harcamadan sıska.” İçinde Ücretsiz jelatin İdeal bir erkek, modern bir Yakışıklı Prens, kahramanı bir başkasından ve/veya kendisinden kurtaran bir Bay Darcy yoktur. Bu bir başarı. Çünkü Laura, Laurita, cinsiyet ve beden çeşitliliği söylemlerinin sınırlarında koşan bir karakter. Bunun nedeni hikayenin 2007'de, BlackBerry'lerin, Gmail sohbetlerinin, Ni una menos'un ve feminizmin dördüncü dalgasının öncesinde geçmesi değil. Bu, kendi kendine yapılan bazı zulümlerin daha doğrudan bir şekilde gösterilmesine yardımcı olan, ancak gerçekleşmeye devam eden bir kaynaktır. “Diyette olduğu gibi aşkta da asla sürdürme aşamasına ulaşamıyorum” diye açıklıyor.

Bu farkındalığa sahip olan yazar (2023 yılına kadar TN'in toplumsal cinsiyet gündeminden sorumluydu) okuyucuyu bu konunun içine sokuyor. üzücü bir yerLaura Laurita'nın herkese uyan filtresiz kaydıyla elde edildi. İçinde Ücretsiz JelatinSuistimal etmek İdeale ulaşmak için her zaman bir şeyin eksik olduğu yönündeki ortak duyguya hitap eder. Roman, okurun kadın olsun olmasın, genç olsun olmasın, işi olsun ya da olmasın, hikâyeye ilişkin bir jest olan, hedefi işaret eden ve vuran bir jest olan “yetersizlere” ithaf edilmiştir. bakış ya da O başlatmadı bile. Veya, zaten pek çok zorunluluğun üstesinden geldiğinize inanıyorsanız ve daha sonra hala mevcut olan vesaire barajını keşfederseniz, gerçekte – ve bu zamanlarda – yeniden ziyaret etmenin gerekli olduğunu keşfedersiniz.

Marina ve Laurita

Kariyerindeki diğer başarıların yanı sıra, Abiuso ortak yazardır. Soledad Vallejos ile birlikte AmalitAmalia Lacroze de Fortabat'ın biyografisi. Gazeteciler kitabı Arjantinli iş kadınının şu sözleriyle açmayı tercih etti: “Bir keresinde kendime tüm bunların mantıklı olup olmadığını, dünyadaki misyonumun başka bir şey olup olmadığını sordum. Her şeyi bırakıp Afrika'daki yoksullarla çalışmaya gitmeyi çok ciddi düşündüm. Sıcaktan dolayı gidemedim. Sıcaktan çok acı çekiyorum”. Özet, soruşturmanın tonunu ve anlatılan karakteri o kadar parlak bir şekilde belirliyor ki viral oldu. Kitap olmadan. Kendi içinde.

Kurguda istismar, gazetecilik versiyonunun kaydını tutuyor: doğru ve keskin. “Bir elmanın kaç kalori olduğu hakkında hiçbir fikrim yok ve öğrenmekle de ilgilenmiyorum. Hikayeyi 230 sayfalık dönemeçlerle ve farklı taleplerle aktaran Laura'nın sesiyle “Bunları bilmek şişmanlıktır” diye başlıyor. Neredeyse bir gerilim filminin nabzını tutan umutsuz şey, yemekten mahrum kalmak değil, sırrıdır.. Kahraman, gluten sorunu yaşadığını, banyoda yemek yediğini, tek başına tüketeceği çeyrek dondurma için iki kaşık istediğini söylüyor. 70 kilonun altına inecek mi? Onu karnına koyduğunu veya diyet yemeğini yediğini keşfedecekler mi?

Laura'nın hayatı çok yorucu. Laurita zalim. Kilo verenlere “duraklamadaki şişman insanlar” diyor ve metroda ve diğer halka açık yerlerde kendisinden daha zayıf ve şişman kaç kadının olduğunu hesaplıyor. “Toplumda yemek yiyen şişman kadınlar beni etkilemeyi asla bırakmıyor” diyor ve şunu da gösteriyor: “Diyet yapıyorum deyince herkes savcı oluyor.” Bu küçümsemenin arkasında korku var. Güç, kırılganlığın bir cephesidir. “Şişman kızlarla daha çok heyecanlanıyorlar ve üstelik sizden minnettar olmanızı bekliyorlar” diye düşünüyor.

Hiciv acı veriyor, sahne sahne değişen mizah ve ıstırap. Abiuso, hikayenin geçtiği bu yüzyılın başındaki gerilimle başlayan ve on beş yıl sonra, yayımlanmasıyla aynı anda patlayan, çağdaş bir rahatsızlığı konu alan bir hikayeye odaklanıyor. Varoluşsal boşluk küresel bir krizdir ve kapitalist talebin karşılanamamasından kaynaklanan depresyon yeni salgındır.

–Kurgu yazmak aklınıza ne zaman ve nasıl geldi?

– Her zaman ilgimi çekti. Neredeyse her zaman “çocukça”dır. Ama aynı zamanda çok küçük yaşlardan itibaren gazeteci olarak çalışmaya başladım, anlatı gazeteciliğine kapıldım ve kendimi bu yönde eğitmeye çalıştım. Diyelim ki beni doldurduğunu hissettim. Bir gazeteci kadar yazmayı bıraktığımda, yazıyla biraz oynamak istedim. Bir atölye deneyin ve hâlâ bu arzuya sahip olup olmadığınızı görün. İlk önce otokurgu üzerinde çalıştım. Bu fikir ortaya çıktığında bunun üzerinde kurgu olarak çalışmak istediğimi fark ettim. Diyelim ki bu şekilde daha doğru olacağını hissettim.

–Bu hikaye nereden geldi?

–Atölye öğretmenim Inés Garland “utanç verici şeyler hakkında yazmayı” öneriyor. Kendi adıma bundan asla bahsetmezdim ve aynı zamanda hakkında çok şey bildiğim bir evren bu. Kendimden, arkadaşlarımdan, bir arkadaşımdan, kadın dergilerinde geçirdiğim zamandan bir şeyler alabilirdim. Evrenin orada olduğunu hissettim. Benim göstermek istediğim şey takıntıydı, sağlıksız iç diyalogdu. Ve bunun sosyal olarak kabul edilen bir şeyle ilgili olmasının ilginç olduğunu düşündüm: kilo vermeye çalışmak.

–-Ne kadar sürdü?

–Çok hızlıydı. Sanırım fikir 2022'de başladı. Ve beni büyük bir aciliyet kapladı. Kafamda karakter ve çatışma vardı ama nasıl bittiğini bilmiyordum. Yazmam gerekiyordu. Bu yüzden ne olacağını görmek için ilerlemek için de acelem vardı. Çılgınca göründüğümü biliyorum ama bunu gerçekten yazmaya ve neyin gerçek olduğunu, neyin olmadığını, Laura'nın başına neler gelebileceğini ve onunla neler yapabileceğini hissetmeye ihtiyacım vardı. Çok yazdım ve sonra ayıklamaya başladım. Fikir üzerinde çalışın.

–Kurgu yazmaya devam edecek misiniz?

-Sonrasında Ücretsiz jelatin Anı türü olan o malzemeye geri dönmek istemedim. Belki başka zaman, bilemiyorum. Şu anda kafamdaki başka bir kurgu için o hikayemden ne çıkarabileceğim dışında ilgilenmiyorum. Görünüşe göre şimdilik ilgim orada.

–Hepimiz “yetersiz”iz, diyorsunuz ki kitabı açın. Şimdi neden böyle bir hikayeyi ithaf etmenin gerekli olduğunu düşünüyorsunuz?

–Bu roman kiloyla ilgili ama daha çok görevle, uyumla, sürekli eksik hissetmeyle ve rekabetle ilgili. Bu duyguyu tanımak için eminim diyet yapmanıza gerek yoktur, hatta aşırı kilolu olduğunuzu söylemiyorum bile.. Bu bir göz kırpma. Hepimiziz diyorum. Her ne kadar erkek kafalar bunu farklı deneyimlese de “herkes” demem gerekirdi. Örneğin, bozmadan, birçok erkek filmin sonundan rahatsız oldu. Ve bunun olmasını çok ilginç buluyorum.