nasıl tanınır ve yeni tedaviler nelerdir?

celikci

New member
Bir çocuğun doğumu genellikle hem onu doğuran kadın hem de çift ve genel olarak aile için yoğun bir mutluluk kaynağıdır. Fakat, Doğum yapan kadınların %10 ila 20'sinde depresyon belirtileri ortaya çıkabilir. Doğum Sonrası Depresyon (PPD) olarak bilinen ve birçok kadının doğumdan sonraki ilk 15 gün boyunca yaşayabileceği hafif ve kısa süreli ruh hali değişikliklerinden oluşan doğum sonrası hüznden (bebek hüznü) ayrılması gereken bir bozukluktur.


PPD, genellikle doğumdan sonraki ilk üç ay içinde ortaya çıkmasına rağmen, doğumdan kısa bir süre sonra veya hatta ilk yıl içinde ortaya çıkmasıyla karakterize edilir. Anne genellikle üzüntü, kaygı, sinirlilik, ilgi kaybı hisseder. -yenidoğanı kapsayabilir- görevleri yerine getirememe veya zorluk çekme, kendine veya bebeğine bakamama ve bazen kendine veya bebeğine zarar verme düşüncelerine sahip olma.



Anne genellikle üzüntü, kaygı, sinirlilik ve ilgi kaybı hisseder.


Norberto AbdalaPsikiyatrist



Doğum sonrası depresyonun koşulları


Aşağıdaki gibi bazı koşullar mevcutsa PPD yaşama şansı artar:


1) 20 yaşından küçük olmak.


2) varlığı daha önce alkol veya diğer toksik madde tüketimi.


3) Hamilelik istenmiyor veya planlanmıyorsa.


4) Kötü bir ilişki öngörülüyorsa.


5) Acı çektiyseniz önceki depresyonlar veya yeme bozuklukları.


6) Varsa stresli olay Hamilelik sırasında.


7) Doğum zor olsaydı.


8) Prematüre olmuşsa veya bebekte doğuştan bir hastalık veya anomali varsa.


PPD doğumların %10 ila 20'sinde görülür. Fotoğraf: Shutterstock illüstrasyonu

Dikkate alınması gereken farklılıklar


Bazı benzerliklere rağmen, benDoğum sonrası depresyon klasik depresyonla aynı olmadığı gibi, kontrol etmede çok daha az etkili oldukları için olağan tedavilere de yanıt vermez.. Dahası, öyle olsalar bile (antidepresanlar, psikoterapi ya da derin beyin uyarımı olabilir) etkili olmaları haftalar ya da aylar alır.


Son yıllarda gözlemlenen PPD sıklığının artması göz önüne alındığında, araştırmalar daha spesifik tedavileri kolaylaştırmak için olası nedensel faktörleri çözmeye odaklanmıştır.



Doğumdan sonra ruh halini etkileyen çeşitli hormonlarda azalma olur.


Norberto AbdalaPsikiyatrist




Nedensellik tek bir faktöre bağlanamasa da doğum sonrasından itibaren hormonal nedenlere odaklanılmaktadır. Hamilelik sırasında yüksek düzeyde bulunan ve hamilelik sırasında zihinsel sağlığı etkileyen çeşitli hormonlarda keskin bir azalma olur.


Bunlardan en önemlilerinden biri, hamilelik sırasında iyi bir ruh halindeki önemli rolü nedeniyle allopregnanolondur.
Anne ve fetüsün beynini strese ve diğer olası hasarlara karşı koruyucu etkileri vardır. Doğumdan sonra seviyesi düşüyor ve PPD'de aktif sorumluluğu olduğu kanıtlandı.


Bu bilgi, PPD'yi olağan tedavilerle değil, allopregnenolonun etkisini taklit eden ilaçlarla tedavi etme girişimlerine yol açtı.


Mart 2019'da, Brexanolone, FDA tarafından bu amaçla onaylanan ilk sentetik ilaç oldu ve depresif semptomları azaltma konusunda hızlı ve önemli bir yetenek gösterdi.


Ve Ağustos 2023'te, FDA, ikinci ilaç olan zuronolonu onayladı bu amaçla ağızdan uygulanma avantajına sahiptir.


Her ikisinde de birkaç gün, hatta birkaç saat içinde hızlı bir iyileşme gözlendi.